Konservative: Nye kampfly skal dæmme op for Putin

20/04/2016 20:06

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Truslen fra Rusland er nu så stor, at det danske forsvar skal fokusere på at kunne forsvare eget territorium.

Når de danske politikere inden for kort tid beslutter sig for, hvilke kampfly vi skal investere et tocifret milliardbeløb i, skal det være med dén sikkerhedspolitiske prioritering for øje.

De nye kampfly skal nemlig først og fremmest kunne forsvare det danske luftrum, lyder det nu fra forsvarsordfører og formand for Folketingets Forsvarsudvalg, Rasmus Jarlov (K).

- Det allervigtigste er, at de danske kampfly kan forsvare dansk luftrum. Dernæst skal de kunne indgå i Natos samlede kampkraft, som gør, at Nato har det militære herredømme i Europa.

- Som tredje prioritet skal de kunne deltage i internationale operationer, siger Rasmus Jarlov til Berlingskes netmedie politiko.dk.

Det er især Ruslands aggressive adfærd i Østeuropa og overflyvninger af fremmede territorier, som får Jarlov til at foreslå skiftet i dansk sikkerhedspolitik.

Og hvis ikke Danmark investerer tilstrækkeligt i nye kampfly, er direkte luftkamp mod russiske jagerfly et realistisk scenarie, lyder det fra Jarlov.

Bliver den konservative udmelding til virkelighed, vil det være et klart paradigmeskift i dansk sikkerhedspolitik. Det vurderer seniorforsker i sikkerhedspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), Flemming Splidsboel.

- Territorialforsvaret lagde vi egentlig i graven med ophøret af den kolde krig, og så handlede alt for Nato om at anvende tropper uden for Natos eget område, så det er en gammeldags tænkning, som er kommet tilbage, siger han.

Ole Wæver, der er professor i international politik ved Københavns Universitet, er enig.

- Jarlov går meget langt. Han vender fuldstændig rækkefølgen om i forhold til det, der har været doktrinen i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik de sidste mange år, siger Ole Wæver.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) mener ikke, at indkøbet af nye kampfly skal varsle et paradigmeskift i dansk sikkerhedspolitik:

- De tre kandidater skal kunne løse de opgaver, som F16-flyene gør i dag.

- Det er allerede en fast del af deres opgave at hævde vores territorium. Vi tager den øgede russiske aktivitet i Østersøen alvorligt, men Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering er, at der ikke er en umiddelbar trussel mod Danmark.

/ritzau/