Konservative til Corydon: Du er i gang med forligsbrud

De Konservative fastholder, at regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten ikke kan ændre i energiaftalen - og dens finansiering - uden De Konservatives samtykke.

Det siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K) efter at have været til møde med finansminister Bjarne Corydon (S) fredag eftermiddag. Corydon kom efterfølgende ud fra mødet og sagde, at han var parat til at gennemføre de varslede ændringer uden om Konservative.

- Vores opfattelse er, at der selvfølgelig er et forlig, og det indeholder også finansieringen. Så kan man ikke bare trække finansieringen ud og sætte noget andet ind i stedet. Så er der helt klart tale om et forligsbrud, siger Brian Mikkelsen.

Regeringen er enige med de andre forligspartier om, at man skal fjerne den udskældte brændeafgift, og at de penge, der dermed mangler til at finansiere forliget fra 2012, skal findes ved at hæve bundskatten.

Konservative er ligeledes stemt for at fjerne brændeafgiften, men er uenige om finansieringen.

- I et forlig er man jo ikke kun enige om målene, men også om vejen dertil og altså dermed også finansieringen.

- Jeg synes, at Corydons udmelding er udtryk for en fejlvurdering. Jeg tror heller ikke, at de andre partier vil være af samme opfattelse som Corydon, siger Brian Mikkelsen.

- Den normale skik er, at det er hele pakken, man køber i et forlig. Og hvis man ikke er enig i forliget, så må man opsige det og lave en ny aftale, som træder i kraft efter et valg. Det her bryder med en parlamentarisk tradition, som kan få følger, når fremtidige regeringer skal føre politik, siger han.

Han siger, at Konservative gerne går med til at droppe brændeafgiften, men at pengene skal findes et andet sted. Eksempelvis ved en afskaffelse af den grønne check eller ved at lavere offentligt forbrug.

/ritzau/

 

Dagens Gossip