Konservative vil stoppe styrtdyk i private pensioner

På grund af flere indgreb imod pensionsopsparinger i de senere år har danskerne betalt 12 milliarder kroner mindre i private pensioner siden 2010, skriver Børsen.

I 2010 lagde VK-regeringen et loft på 100.000 kroner over skattefradrag for ratepensioner. I 2012 halverede S-R-SF-regeringen loftet til 50.000 kroner og stoppede i 2013 kapitalpensioner til fordel for beskattet aldersopsparing.

De Konservative er bekymret over, at danskerne indbetaler mindre til pension, siger skatteordfører Brian Mikkelsen.

- Det er dybt bekymrende. Der spares væsentligt mindre op til pension. Staten skal sandsynligvis overtage en større del af ansvaret i fremtiden, fordi man ikke selv sparer op, siger han og tilføjer:

- Så er der også det principielle i, at det altid skal kunne betale sig at spare op til sin egen alderdom.

I det danske pensionssystem udbetaler staten folkepensionens grundbeløb til alle samt tillæg og ældrecheck til de fattigste. Hertil kommer ATP og LD til lønmodtagere, arbejdsmarkedspensioner til ansatte og privat indbetalte kaptal- og ratepensioner samt livrenter.

Systemet er blevet rost, fordi statskassen ikke alene bærer udgifterne til stadig flere ældre.

Alligevel har skatteminister Morten Østergaard (R) bedt en kommission se på potentielle problemer ved pension som aftrapning af de offentlige tilskud eller lavere indbetaling til private pensioner.

- Det er blevet mindre attraktivt at spare op. Det er til skade for samfundet, siger Brian Mikkelsen.

Spørgsmål: - Det står jo ikke i grundloven, at man skal have skattefradrag for at betale til pension?

- Aldersopsparingen er blevet en gigantisk fiasko sammenlignet med kapitalpension. Der er ikke særlig mange, som sparer op. Så ruller man en samfundsbombe ud i fremtiden, siger Brian Mikkelsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip