Kontroversiel mullah anholdt efter norsk tv-interview

Den kontroversielle kurdiske islamist Najmuddin Faraj Ahmad, der i Norge er bedre kendt under navnet mullah Krekar, er torsdag aften blevet anholdt i sit hjem i Oslo, fordi han i et interview med tv-stationen NRK skal have "opfordret til strafbare handlinger", som det hedder ifølge norsk politis sigtelse.

- Vi vil forsøge at få fremstillet ham for en dommer fredag med henblik på varetægtsfængsling, siger Vegard Rødås fra politiet i Oslo til NTB.

I interviewet på NRK sagde Krekar blandt andet, at de personer, som tegner profeten Muhammed, fortjener at dø.

Han udtrykte desuden sympati for angrebet på Charlie Hebdo i Paris i januar og omtalte også angrebene i København.

- Han, som håner vores religion, skal vide, at vi vil møde ham med vores bomber. Der må ikke være nogen form for tolerance, forståelse eller forhandling om det, sagde han i interviewet, der blev sendt i Dagsrevyen, NRK's svar på tv-avisen.

- Vi dør for vores religion og lever for vores religion. Intet er mere helligt end vores religion, tilføjede han.

Udtalelserne satte sindene i kog hos mange norske politikere, der så udsendelsen. Det gjaldt også statsminister Erna Solberg fra Høyre.

- Jeg ved, at disse udtalelser ikke er repræsentative for muslimer i Norge. Vi har alle været vidne til et stort engagement for fællesskab og sammenhold - og det at tage afstand fra ekstreme holdninger, siger Solberg til NTB.

Mullah Krekar blev tidligere i februar løsladt fra fængslet i Norge efter at have afsonet en dom for trusler mod blandt andre statsministeren.

Straks efter løsladelsen kritiserede han sine knap tre år i fængslet for at være et brud på menneskerettighederne.

Han kom til Norge som kvoteflygtning i 1991, men blev efter mere end 10 år i landet udvist af Norge, som han dog ikke kan forlade af frygt for tortur og henrettelse i Irak.

I 2006 kom den nu 58-årige kurder på FN's terrorliste.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip