Kontroversiel mullah anholdt efter norsk tv-interview

Den kontroversielle kurdiske islamist Najmuddin Faraj Ahmad, der i Norge er bedre kendt under navnet mullah Krekar, er torsdag aften blevet anholdt i sit hjem i Oslo, fordi han i et interview med tv-stationen NRK skal have "opfordret til strafbare handlinger", som det hedder ifølge norsk politis sigtelse.

- Vi vil forsøge at få fremstillet ham for en dommer fredag med henblik på varetægtsfængsling, siger Vegard Rødås fra politiet i Oslo til NTB.

I interviewet på NRK sagde Krekar blandt andet, at de personer, som tegner profeten Muhammed, fortjener at dø.

Han udtrykte desuden sympati for angrebet på Charlie Hebdo i Paris i januar og omtalte også angrebene i København.

- Han, som håner vores religion, skal vide, at vi vil møde ham med vores bomber. Der må ikke være nogen form for tolerance, forståelse eller forhandling om det, sagde han i interviewet, der blev sendt i Dagsrevyen, NRK's svar på tv-avisen.

- Vi dør for vores religion og lever for vores religion. Intet er mere helligt end vores religion, tilføjede han.

Udtalelserne satte sindene i kog hos mange norske politikere, der så udsendelsen. Det gjaldt også statsminister Erna Solberg fra Høyre.

- Jeg ved, at disse udtalelser ikke er repræsentative for muslimer i Norge. Vi har alle været vidne til et stort engagement for fællesskab og sammenhold - og det at tage afstand fra ekstreme holdninger, siger Solberg til NTB.

Mullah Krekar blev tidligere i februar løsladt fra fængslet i Norge efter at have afsonet en dom for trusler mod blandt andre statsministeren.

Straks efter løsladelsen kritiserede han sine knap tre år i fængslet for at være et brud på menneskerettighederne.

Han kom til Norge som kvoteflygtning i 1991, men blev efter mere end 10 år i landet udvist af Norge, som han dog ikke kan forlade af frygt for tortur og henrettelse i Irak.

I 2006 kom den nu 58-årige kurder på FN's terrorliste.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip