Kontroversiel professor vil have sit navn renset

Det er en fodfejl og slet ikke noget, der har med videnskabelig uredelighed at gøre.

Sådan siger professor emeritus Helmuth Nyborg, inden han mandag over middag skal afgive forklaring i Vestre Landsret.

Det er den 79-årige tidligere professor ved Aarhus Universitet, der har lagt sag an mod Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) for at få renset sit navn.

Han har fået prædikatet "uredeligt" hæftet på sig af UVVU, som mener, at Nyborgs artikel fra 2011 om "Den vestlige civilisations forfald" ikke har levet op til god videnskabelig praksis.

Artiklen handler om, hvordan indvandring fra ikkevestlige lande forringer det gennemsnitlige intelligensniveau i Vesten. Det vil ifølge Nyborg få demokratierne til at falde omkring 2085.

Den påstand forholder UVVU sig ikke til. Det er en manglende kildereference og manglende anførelse af medstifter af Den Danske Forening Jørn Ebbe Vig som medforfatter, der har udløst kritik fra det statslige organ.

- Jeg har begået en fodfejl, men det er slet ikke noget, der ændrer ved konklusionen i artiklen, siger Helmuth Nyborg til Ritzau.

Han henviser til, at han i metodeafsnittet burde have redegjort for en mellemregning omkring fødselsraten på 9,6, som er et tal fra FN.

Han afviser derimod, at han burde have anført Jørn Ebbe Vig som medforfatter.

Der var ifølge Nyborg udelukkende tale om, at Jørn Ebbe Vig udførte et stykke lønnet konsulentarbejde for Nyborg ved at fremskaffe tallene. Jørn Ebbe Vig har ikke selv bidraget til artiklen med så meget som en stavelse, siger Nyborg.

Det er to år siden, at udvalget udtalte kritik af Helmuth Nyborg, og den kontroversielle professor glæder sig til at få sat et punktum i sagen.

- Jeg arbejder på fuld kraft og publicerer stort set mere end tidligere i min karriere. Det sætter en plet på mig, hvis en ret erklærer mig uredelig. Derfor må jeg have opklaret, om der er noget i det, og det mener jeg ikke, der er, siger Helmuth Nyborg.

Den gråhårede professor, der i retten er ulasteligt klædt i jakkesæt og blåt slips, skal mandag over middag afgive forklaring for retten.

Der er afsat to retsdage til sagen, men der kan gå op til to måneder, før der falder dom.

/ritzau/

 

Dagens Gossip