Kort før deadline: Snowden vil forlænge asyl i Rusland

Whistlebloweren Edward Snowden har anmodet Rusland om at forlænge hans asyl i forlængelse af, at han i august 2013 blev tildelt et midlertidigt visum, der varede et år.

Det siger hans advokat onsdag.

Ruslands tildeling af opholdstilladelse skete, selvom USA krævede den afhoppede amerikanske efterretningsmand udleveret, så han kunne stå til ansvar for at have lækket oplysninger om den amerikanske masseovervågning til medierne.

- Vi har gennemført proceduren for at få midlertidig asyl. Den udløber 31. juli, siger Snowdens russiske advokat Anatoly Kucherena ifølge nyhedsbureauet Interfax.

- Derfor har vi indleveret dokumenter for at forlænge hans ophold på russisk territorium, lyder det.

En af Snowdens andre advokater sagde i sidste måned, at han forventede, at Rusland ville forlænge Snowdens asyl til længere end juli.

Præsident Vladimir Putin gav Snowden asyl, hvilket betyder, at Snowden fortsat kan gemme sig for USA, der ønsker ham udleveret.

Det er en af mange uenigheder mellem regeringerne i Moskva og Washington, der også skændes om blandt andet konflikterne i Syrien og Ukraine.

Med dokumenter, der er lækket af afhopperen Edward Snowden, er det blandt andet blevet afsløret, at den tyske kansler Angela Merkels mobiltelefon er blevet aflyttet af NSA.

Det udløste sidste år en diplomatisk krise mellem de ellers så nære allierede Tyskland og USA.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip