Kostekspert: Måske er du ikke så sund alligevel

Sol Stoffregen

|

08/10/2013

Dagens topnyheder

Det er ikke altid lige nemt at finde ud af, hvad der er fornuftigt at putte i munden, når snigsulten melder sig. Nogle produkter har det med at fremstå lidt sundere, end de i virkeligheden er.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

I FORMs træningsekspert Ida Regitze Krag stiller skarpt på fem kostfælder, der er lige til at falde i, hvis du ikke er opmærksom. 

Søde sager
Første fælde er sundt slik, særligt hvis der står "uden tilsat sukker" eller "fibre i stedet for sukker" på posen. Her skal du tænke dig godt om.

"Fordi der er mindre sukker i, er der stadig sukker i, og det kan stadig være rigtig meget. For hvad er 35 % mindre egentlig? 35% af hvad?", skriver Ida Regitze Krag og påpeger, at tørrede bananer er langt fra så sunde, som man tror, blandt andet fordi de ofte er dyppet i sukker eller honning og stegt i kokosolie.

LÆS OGSÅ: Nye kostråd: Spis mere D-vitamin og selen

Mælk
Anden fælde er soyamælk, som har et højt indhold af østrogenlignende plantestoffer. Og derfor anbefaler Ida Regitze Krag, at man holder igen med soyamælken, som kan virke forstyrrende på hormonbalancen. 

"Du kan støde på soyamælk i mange færdigretter, i kost- og protein-tilskud og som ingrediens i mange andre produkter", skriver Ida Regitze Krag og opfordrer til, at man i stedet drikker mandelmælk, rismælk eller kokosmælk.

Spelt
Fælde nummer tre er hvedemelstypen spelt. Denne type mel har et godt ry, men den er kun marginalt sundere end almindelig hvede. I stedet er det langt vigtigere at fokusere på, om det er fuldkorn eller ikke-fuldkorn.

"Gå primært efter de grove typer af mel, altså mel malet af hele kornet, så er du på den sunde side. Denne tupe mel indeholder nemlig alle delene fra kornet - både skallen, kimen, frøhviden mm", skriver Ida Regitze Krag.

LÆS OGSÅ: Værd at vide om kosttilskud med fiskeolie 

Yoghurt
Næstsidste fælde er frugtyoghurt, som meget ofte har et højt indhold af sukker og fedt.

"Et alternativ er en naturel udgave, eller en lavet på let- eller minimælk. Du kan også prøve en af de nyere frugtyoghurter, der er sødet med Stevia (alternativ til sukker)", skriver Ida Regitze Krag.

Dagens første måltid
Sidst men ikke mindst er fælden: morgenmad. Højt fiberindhold i morgenmadsprodukter er ikke lig med sundt indhold. I stedet er produktet ofte fyldt med sukker.

"Jeg vil til hver en tid foretrække en god portion havregryn med mælk. Her kan du selv tilsætte naturligt sødt som fx banan, rosiner eller dadler og lidt mandler", skriver Ida Regitze Krag.