Kræftens Bekæmpelse: Håber penge i nyt udspil rækker

Hos Kræftens Bekæmpelse kan direktør Leif Vestergaard godt blive bekymret for, at presset på sundhedsvæsnet de kommende år vil nå en grænse, hvor det simpelthen ikke hænger sammen længer.

Sådan lyder det fra direktøren til trods for regeringens nye velfærdsudspil, som sætter 15 milliarder kroner ekstra af til sundhed og ældre frem mod 2020.

- Vi ved, at der kommer flere patienter og flere ældre, og flere vil overlevere deres sygdom heldigvis. Men det gør også, at presset på sundhedsvæsnet vil blive øget, siger han.

Han peger ligesom regeringen selv på, at på trods af de 15 milliarder mellem 2016 og 2020, vil væksten i de samlede sundhedsudgifter i de kommende år være forholdsvist lav i et historisk perspektiv.

Udgifterne er de sidste 20 år steget med omkring 2,5 procent om året i gennemsnit. Frem til 2020 er der lagt op til en vækst på kun cirka en procent om året, står der i udspillet.

- Ind imellem synes jeg, det virker som om, at presset har nået et punkt, hvor sundhedsvæsnet ikke kan blive ved med at være et, man kan være stolt og glad for, siger Leif Vestergaard.

Hvis han selv kunne fordele pengene fra velfærdsudspillet, ville han prioritere en god pose penge til den lægelige indsats omkring kræftpatienterne.

- Vi skal have mulighed for at tilføre den nyeste udenlandske viden og erfaring. Det er nok en tendens her, hvor vi godt kunne lære lidt mere af udlandet. Efteruddannelse og videreuddannelse, det kan man bestemt ikke overvurdere, siger han.

I udspillet, som er præsenteret af regeringen tirsdag, fremgår det da også, at kræftbehandlingen i Danmark skal kunne måle sig med de bedste lande i verden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip