Kræftens Bekæmpelse: Økonomisk tilskud kan fremme rygestop

Det falder i god jord hos Kræftens Bekæmpelse, at flere kommuner er begyndt at give økonomiske tilskud til rygestopmedicin, på den betingelse, at borgerne deltager i kommunale rygestoptilbud.

Det fortæller organisationens projektchef for tobaksforebyggelse, Niels Them Kjær

- Den helbredsmæssige gevinst ved et rygestop er langsigtet, så en økonomisk fordel er en daglig opmuntring til at stoppe i de første røgfri måneder, siger han til Ritzau.

Ifølge Politiken har flere kommuner haft held til at trappe flere ud af rygningen ved at give økonomisk tilskud til eksempelvis nikotinplastre- og tyggegummi.

I midtvejsevalueringen af projektet er 52 procent af deltagerne stadig røgfri seks måneder efter forløbets afslutning. Til sammenligning ligger succesraten normalt på 36 procent, når der ikke gives tilskud til hjælpemidlerne.

Niels Them Kjær tror, at det sagtens kan skyldes, at økonomien ikke er helt uvæsentlig, når danskerne ønsker at kvitte smøgerne.

- De fleste vælger at stoppe med at ryge, fordi de er bekymrede for deres helbred, men dernæst tror jeg også, at det er en vigtig lokkemad, at de kommer ud af forbruget af cigaretter.

- De forventer, at de står med flere penge i hånden, når de stopper med at ryge, men rygestopmedicin koster nogenlunde det samme som cigaretter, så det er for mange en skuffelse, siger han.

Men trods økonomien er en væsentlig faktor, så tror Niels Them Kjær ikke, at kommunernes succes med et økonomisk tilskud betyder, at man bare kan spare rygestopforløbene helt væk.

- Rådgivningen øger både sandsynligheden for at blive røgfri og dermed også sandsynligheden for ikke at blive afhængig af rygestopsprodukterne. Derfor mener jeg, at det er en ret genial kombination, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip