Kræftens Bekæmpelse: Stor ros til ny kræftindsats

Jo tidligere kræft opdages, des større er chancen for, at behandlingen lykkes og patienten overlever.

Derfor glæder Kræftens Bekæmpelse sig over, at regeringen er på vej med en sundhedspakke, der vil tilføre kræftbehandlingen en milliard kroner.

- Det er meget positivt og et stort skridt i den rigtige retning, siger Leif Vestergaard, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge de dokumenter, som foreløbig er sluppet ud om planen, lægger regeringen blandt andet op til at mindske den tid, der tabes mellem den første mistanke om kræft og den endelige diagnose.

Derfor skal de praktiserende læger have lettere adgang til at henvise direkte og bestille tid til undersøgelser på sygehuset inden for ganske få dage.

Det vil komme alle de patienter til gavn, som går til læge med diffuse symptomer, som umiddelbart kan virke harmløse.

- Det kan være patienter med mavesmerter, som henvises til en ultralydundersøgelse på sygehuset. I dag kan ventetiden løbe op i måneder, måske halve år, og det kan være katastrofalt, hvis det viser sig, at patienten har kræft, siger Leif Vestergaard.

- Nu får vi slået fast, at når en læge beder om at få en patient undersøgt, så skal det ske hurtigt. Det er den praktiserende læge, som kender patienten, der bestemmer, siger han.

I Vejle har de praktiserende læger og sygehuset allerede indledt et tæt samarbejde, der betyder, at lægerne samme dag kan henvise patienterne til nærmere undersøgelse.

- En patient, som om morgenen går til sin læge, kan fortsætte direkte til sygehuset. Måske er ventetiden tre-fire timer, men patienten er sikker på, at undersøgelsen laves samme dag. En-to dage senere har lægen svaret, siger Leif Vestergaard.

Men planen kan ikke stå alene, for skal antallet af patienter, der overlever en kræftsygdom, stige med 25 procent frem mod 2025, sådan som regeringen lægger op til, skal danskerne bliver bedre til at gå til læge i tide.

- Der er for mange, der kommer i behandling for sent. Derfor er det afgørende, at danskerne hurtigere søger læge, siger Leif Vestergaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip