Kræftlæger brugte skattekroner på dyre flybilletter

Overlæger på Rigshospitalets Finsenscenter har ofte fløjet på businessclass og dermed set stort på retningslinjerne fra Region Hovedstaden om altid at flyve billigst muligt. Det skriver Jyllands-Posten, der har gennemgået udgiftsbilag fra nogle af overlægerne.

Leila Lindén, politisk ordfører for Socialdemokraterne i Region Hovedstaden, siger til avisen, at de ny sager viser, at "grænserne for, hvad forskningsmidler skal og må bruges til er skredet", og at der er behov for øget kontrol.

Avisens afsløringer kommer kort tid før, at en revisorundersøgelse af lægernes brug af forskningsmidler på Finsenscentret bliver afsluttet.

Tidligere har en tilsvarende granskning af Rigshospitalets Hjertecenter afsløret misbrug af forskningsmidler og ført til politianmeldelse af indtil videre fem hjertelæger.

Undersøgelsen afdækkede også, at 76 ud af 177 forskere havde problemer med blandt andet mangelfuld dokumentation af udgifter til brug af forskningsmidler i strid med reglerne.

At der muligvis også er lignende problemer på Finsenscentret viser ifølge Henrik Thorup (DF), første næstformand i Region Hovedstaden, at der var god grund til at iværksætte en uafhængig revisorundersøgelse.

- Når resultaterne foreligger, vil der blive taget stilling til konsekvenserne for de involverede parter. Det kan jeg godt garantere, siger han til Jyllands-Posten.

Af de bilag avisen har fået indsigt i, mangler der i flere tilfælde dokumentation for formålet med forskernes rejser. Blandt andet da en professor i maj i år brugte 32.531 kroner på en rejse på businessclass til Chicago. Samme person har også betalt rejser for sin hustru, der ligeledes er kræftlæge, uden at formålet fremgår af bilagene.

Ifølge Region Hovedstaden kan der i forbindelse med oversøiske rejser dispenseres fra hovedreglen om altid at købe de billigste billetter, men Jyllands-Posten har også dokumentation for, at overlæger har fløjet på businessclass i Europa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip