Kræver fire års fængsel i hashsagen fra Ålbæk

De fem nordmænd i sagen om hashsmugleriet i Ålbæk bør hver især idømmes en straf på fængsel i fire år.

Det siger anklager Mette Bendix mandag i Retten i Hjørring, som behandler tiltalen om forsøget på at smugle et kvart ton hash fra Danmark til Norge i januar sidste år.

En gruppe specialtrænede politifolk fra PET lå om aftenen 6. januar på lur i Ålbæk og greb ind.

Det udviklede sig til en ildkamp med en 49-årig nordmand, som var kommet sejlende med en speedbåd for at sejle hashen væk.

Nordmanden mistede livet, mens en af hans landsmænd og en betjent fra PET blev såret.

- Smuglingen var nøje planlagt. Hver enkelts rolle i dette organiserede netværk var yderst vigtig, siger anklageren ifølge den norske nyhedsbureau NTB.

- Alle har vidst nøjagtigt, hvad der skulle foregå, mener Mette Bendix, som derfor kræver alle fem tiltalte idømt den samme straf.

Tre af de fem mænd har erkendt sig skyldige, men de var ikke klar over mængden, har de sagt.

To har nægtet sig skyldige. En af disse, en 39-årig mand fra Oslo, er ifølge politiets opfattelse den person, som arrangerede smugleriet. Manden har afvist at besvare spørgsmål i retten.

De norske medier har hæftet sig ved, at den 39-årige skal være en nær bekendt af David Toska. Sidstnævnte er en norsk storkriminel, som blandt andet deltog i Noras-røveriet i Stavanger i 2004, hvor en politimand blev dræbt.

En stor del af beviserne består af oplysninger om mobiltelefoner, hvoraf nogle blev fundet på havnen i Ålbæk.

Teleoplysningerne afslører ifølge anklagemyndigheden de involveredes kørsel i lejede biler forud for smugleriet.

Desuden har efterforskerne haft stor nytte af, at en af de senere tiltalte fra arresten i Hjørring havde adgang til en mobiltelefon.

Politiet lyttede med, da han i smug førte lange samtaler med sine bekendte. Som varetægtsfængslet er det ulovligt at besidde en mobiltelefon.

En del af de tiltaltes familiemedlemmer er flere gange rejst til Hjørring, hvor de har fået mulighed for at være sammen med de tiltalte i pauserne under retssagen.

Sidst på ugen bliver det forsvarernes tur til at procedere i retten, som ventes at afsige dom i slutningen af måneden.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip