Kraftig cyklon brager ind over Australien

En kraftig cyklon har ramt det nordøstlige Australien, hvor den gik i land som en kategori fire cyklon - den næst værste af slagsen med en vindstyrke på op mod 230 kilometer i timen.

Titusindvis af mennesker havde barrikaderet sig efter advarsler om forhøjet vandstand, mulige oversvømmelser og kraftige vinde.

Beboere og turister kan dog lørdag glæde sig over, at cyklonen med navnet Ita siden landgangen fredag har tabt noget af pusten, men den blæser fortsat destruktive vinde på op mod 150 kilometer i timen og forårsager skybrud i regionen, rapporterer ABC News.

Indtil videre er skaderne ikke alvorlige. Flere huse har fået taget blæst af, træer er væltet, og elektriciteten er afskåret mange steder.

De lokale myndigheder opfordrer til, at beboerne er varsomme med at gå udenfor, når Ita har bevæget sig videre. Elledninger kan være faldet ned på grund af blæsten, lyder det.

Australiens vejrtjeneste, BoM, siger ifølge det australske nyhedsbureau AAP, at cyklonen formentlig vil være nede omkring kategori et, når den rammer de største turistbyer i området, Port Douglas og Cairns, hvorfra tusindvis af turister sejler ud for at besøge Great Barrier Reef.

- Der er stadig godt med slag i den, siger Ken Kato fra BoM til AAP.

Vindstyrken vil være på maksimalt 110 kilometer i timen, når Port Douglas og Cairns bliver ramt. Alt over 80 kilometer i timen er dog farligt, advarer de lokale myndigheder.

Det tropiske nordøstlige Australien, der ofte bliver ramt af voldsomt stormvejr, er i øjeblikket i slutningen af regn- og cyklonsæsonen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip