Kraftig eksplosion rammer Afghanistans parlament

En selvmordsbombemand fra Taliban-bevægelsen og flere bevæbnede mænd angreb mandag parlamentet i Afghanistans hovedstad, Kabul.

Først blev en bombe bragt til sprængning, og siden var der meldinger om skyderi ved parlamentsbygningen, inden afghanske sikkerhedsstyrker to timer senere havde skudt og dræbt de militante bag angrebet.

- Angrebet er slut nu. Syv militante var involveret - en bragte en bilbombe til sprængning nær parlamentsbygningen, og seks andre blev dræbt af sikkerhedsstyrker, efter de indtog en bygning i nærheden, siger en talsmand for indenrigsministeriet ifølge AFP.

Politikilder siger til Reuters, at seks talibanere er dræbt, og at angrebet er slut.

Omkring 15 civile blev såret af bilbomben, siger indenrigsministeriets talsmand.

Talibanerne affyrede også raketdrevne granater mod parlamentet, hvilket forårsagede mindre skade på bygningen, tilføjer han.

Direkte tv-billeder fra parlamentet viste en kaotisk situation, hvor medlemmerne af parlamentet flygter ud af den røgfyldte bygning.

- En selvmordsbomber har sprængt sig selv i luften lige udenfor parlamentsbygningen, og flere militante har indtaget positioner i en bygning tæt ved parlamentet, sagde polititalsmand Ebadullah Karimi til Reuters.

Afghanske sikkerhedskilder siger, at alle politikerne er i sikkerhed.

Angrebet kom, netop som den nominerede til posten som forsvarsminister skulle præsenteres i parlamentet, skriver flere medier.

- Samlingen var i gang, og vi ventede på den nominerede forsvarsminister. Pludselig hørte vi en høj eksplosion efterfulgt af flere mindre eksplosioner, fortæller en parlamentariker, Reza Khoshak, til nyhedsbureauet AFP.

En talsmand for Taliban siger, at den militante bevægelse står bag angrebet, og at der var kampe inde i selve parlamentsbygningen.

Politiet afviser derimod, at det er lykkedes talibanerne at trænge ind i bygningen.

- De er ikke inde i parlamentsbygningen, men de er et sted uden for bygningen, siger polititalsmand Ebadullah Karimi til AFP.

Talibans indledte en større, landsdækkende offensiv i april. Bevægelsens blodige angreb er taget til i styrke og antal, siden de sidste udenlandske kamptropper forlod Afghanistan ved årsskiftet.

Næsten tusind civile afghanere er blevet dræbt i løbet af årets første fire måneder, viser tal fra FN's mission i Afghanistan. Det er en markant stigning sammenlignet med samme periode sidste år.

I det nordlige Afghanistan har Taliban i de seneste dage taget kontrollen med to distrikter, og det har rejst spørgsmål om, hvorvidt de afghanske politi- og militærstyrker er i stand til at bekæmpe den militante gruppe uden hjælp fra udenlandske styrker.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip