Kraftværker vil have pris på CO2

I brancheorganisationen Dansk Energi, som repræsenterer kraftværkerne, er man glad for tirsdagens melding fra FN-generalsekretær Ban Ki-moon, der opfordrer til at sætte en pris på at udlede drivhusgassen kuldioxid (CO2).

Ifølge Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, er det afgørende, at EU's energipolitik og kvotemarked er ambitiøst og velfungerende.

- Hvis vi gerne vil sikre os, at vi globalt får energi, som udleder mindre og mindre drivhusgas, så skal der være en pris på CO2. Et kvotesystem med en pris på forurening, som i EU og Californien, er klart den mest effektive løsning, for så koster det at udlede CO2, siger Lars Aagard.

Ban Ki-moon slog til lyd for en global afgift på udledning af drivhusgasser, da han åbnede sit ekstraordinære klimatopmøde for 120 stats- og regeringschefer i New York.

- Lad os sætte en pris på CO2. Der er ikke nogen mere effektiv måde at drive markedet på, sagde generalsekretæren.

Lars Aagaard kunne ikke være mere enig.

- For skal vi globalt gå den vej, så kræver det, at vi i EU har vist, at en grøn omstilling kan lade sig gøre, så velstand og konkurrenceevne er intakt.

I den sammenhæng er et velfungerende CO2-marked fuldstændigt afgørende, da det holder prisen på at nå klimamålene nede, tilføjer han.

- Danmark har også fordel af ambitioner på klimaområdet, da vi har en industri, som i den grad er gearet til at gribe åbninger for energieffektiv teknologi og vedvarende energi. Der er ganske enkelt eksport og job i det her for Danmark, siger Dansk Energis direktør.

Store danske virksomheder som Vestas er med til topmødet i New York for at gøre sig gældende med grøn dansk teknologi.

/ritzau/

 

Dagens Gossip