Krav om uvildig undersøgelse af indsats i Afghanistan

Flere partier i Folketinget er klar til at iværksætte en grundig undersøgelse af Danmarks krigsindsats i Afghanistan. Det skriver Information lørdag.

Det sker efter, at soldater fra både ind- og udland overfor avisen har kritiseret indsatsen og bedt om, at politikerne tager ved lære af hele operationen, der har kostet 43 danske soldater livet og såret det syvdobbelte.

Både de Konservative og Enhedslisten er klar til en uvildig undersøgelse.

- Jeg har hele tiden støttet fuldt og helt op om krigen i Afghanistan, og det gør jeg fortsat. Men det er naivt at tro, at der slet ikke er noget, vi kan lære af indsatsen i Helmand, siger de Konservatives forsvarsordfører Lene Espersen til Information.

- Både så vi kan lære af de fejl, der blev begået, men også for at anerkende de ting, vi faktisk gjorde rigtigt, siger hun til avisen.

Også hos Enhedslisten er man klar til en uvildig undersøgelse af forløbet.

- Forligspartierne sagde dengang, at det handlede om at skabe sikkerhed fra terrorisme og opbygge demokrati i Afghanistan. Det er på ingen måde lykkedes, tværtimod, siger Enhedslistens vikarierende forsvarsordfører Pernille Skipper.

- Det mindste, de øvrige partier kan gøre, er da at være villige til at lære af deres fejl. Det synes jeg, de skylder de civile og de soldater, der har mistet livet i Afghanistan, siger hun til Information.

Enhedslisten mener desuden, at en undersøgelse også bør omfatte Folketinget, hvilket de Konservative umiddelbart ikke synes, giver mening.

Dansk Folkeparti afviser, at der skulle være behov for en undersøgelse.

- Jeg forventer selvfølgelig, at der foretages en militærfaglig vurdering løbende. Det er jeg også sikker på, at Forsvaret har gjort. Men en stor politisk vurdering, den mener jeg ikke giver mening, siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup til Information.

/ritzau/

 

Dagens Gossip