Krible-krable: Lusene indtager dit barns hår lige nu

Sol Stoffregen

|

03/10/2013

Dagens topnyheder

Fra midten af august til slutningen af oktober er den bedste tid for lus, men den værste tid for forældre til småbørn, hvis hovedbund klør. Disse måneder er nemlig højsæson for blodsugende insekter som lus.

Dagens.dk har ringet til biolog med speciale i blodsugende insekter, Kim Søholt Larsen, for at høre, hvad børnefamilier skal stille op - hvad enten de allerede er luseramte eller er bange for at blive det.   

- I første omgang gælder det om at være specielt opmærksom i højrisikoperioderne. Lusene peaker efter sommerferien og frem til oktober. Og igen efter juleferien sker det samme. Forældre skal tjekke deres børns hår ca. en gang om ugen ifølge Sundhedsstyrelsen, siger Kim Søholt Larsen og påpeger, at det oftest er børnehavebørn og mindre skolebørn, der rammes af lus.   

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Finder man de små blodsugende kryb i børnenes hår under den ugentlige kæmning, skal man handle hurtigt og velovervejet.

- Jo hurtigere man finder ud, at ens barn har lus, jo færre bliver smittet, hvis man handler korrekt. Enten kan man rede lusene ud af håret med en tættekam, eller også kan man benytte sig af lusemidler, siger Kim Søholt Larsen.

De traditionelle luseshampoo'er er blevet skiftet ud med moderne lusemidler, som skal i tørt hår. Ved de gammeldags luseshampoo'er var der stor risiko for, at man underdoserede mængden af shampoo, og derved var det ikke alle lus, der blev slået ihjel.

Disney Sjov = lusetid
For ikke at glemme at gå ungernes hår igennem ugenligt, anbefaler Kim Søholt Larsen, at man vælger en fast ugedag for lusekæmning.

- Det handler om at indføre det som en fast del af barnets hygiejne. Fx hver fredag når der kommer Disney Sjov, så er der god tid til at gå børnenes hår grundigt igennem. Hvis man finder lus, kan børnene få behandling i weekenden og være klar til at komme i skole uden lus om mandagen, siger Kim Søholt Larsen. 

Som bonusinformation kan Kim Søholt Larsen mane det gamle råd om, at lægge ungernes sengetøj og legetøj i fryseren, i jorden.

- Lus lever i hovedbunden og ikke andre steder. De dør, når de kommer væk fra hovedbunden og håret, fordi de simpelthen dehydrerer og sulter ihjel, forklarer Kim Søholt Larsen.