Krigsforbryderdomstol kræver serbisk politiker anholdt

Dommerne ved krigsforbryderdomstolen i Haag har beordret den serbiske politiker Vojislav Seselj tilbage til fængslet i Holland, hvorfra han blev frigivet for et halvt år siden på grund af dårligt helbred.

Domstolen lod ham vende tilbage til Serbien for at komme under behandling for kræft.

Men ifølge dommerne har han overtrådt betingelserne for sin "provisoriske" løsladelse ved at bedyre, at han aldrig vender tilbage til fængslet.

Ordren fra Haag mødes med foragt af Seselj.

- Lad politiet komme. De anholder folk. Hvis gendarmerne kommer, så bliver de voldelige. Jeg vil være nødt til at kigge mig over skulderen. Det bliver ikke let at anholde mig, citerer avisen Vecernje Novosti ham for at sige.

Afgørelsen betyder, at den serbiske regering er forpligtet til at anholde Seselj.

Da han vendte tilbage til Beograd i november, kastede han sig straks ind i serbisk politik. Her har han gentagne gange tordnet mod domstolen og svoret, at han ikke ville vende tilbage til Haag.

Den 60-årige Seselj er stadig anklaget for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden under krigene på Balkan fra 1991 til 1995. Han har nægtet sig skyldig.

Han er tiltalt for at anstifte til forfølgelse og mord på muslimer og kroater. Han blev i 2003 udleveret til krigsforbryderdomstolen.

Efter sin hjemkomst til Serbien har han genoptaget den nationalistiske retorik og talt for et "Storserbien", som omfatter en stor bid af det nuværende Kroatien og det nu uafhængige Kosovo.

Der er endnu ikke afsagt dom mod ham ved domstolen i Haag, som på vegne af FN dømmer i sager om krigsforbrydelser på Balkan.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip