Krim-regering: Krim er nu en del af Rusland

De ukrainske soldater på Krim er fra i dag en besættelsesstyrke, fastslår den pro-russiske regering på halvøen.

Samtidig er Krim fra og med i dag en del af Rusland, siger halvøens vicepremierminister, Rustam Temirgalijev.

Det følger af, at Krims parlament tidligere torsdag enstemmigt vedtog at tilslutte sig Rusland, siger han.

Spørgsmålet skal ganske vist først til en folkeafstemning om 10 dage, men parlamentets beslutning har retsgyldighed fra i dag, lyder det.

Samtidig fastslår han, at de eneste legitime styrker på Krims jord fra og med nu er Ruslands væbnede styrker.

Under et hasteindkaldt EU-topmøde torsdag siger Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, på et pressemøde i Bruxelles, at "Krim var, er og forbliver en integreret del af Ukraine".

Og premierministeren afviser på det bestemteste meldingerne fra Krim-regeringen om, at ukrainske soldater på Krim er at betragte som en besættelsesstyrke.

- Vi ser det som en militær aggression, vi ser det som værende uacceptabel brug af russisk militær.

- Russiske tropper har allerede blokeret ukrainske militære områder, men vi står ved vores ukrainske militær, og vi vil gerne rose det ukrainske militær for dets håndtering af krisen på Krim, siger Jatsenjuk.

Siden 1992 har Krim været en autonom republik i den ukrainske stat, og derfor er det den ukrainske forfatning, der gælder.

Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), siger ved afslutningen af sit besøg i Ukraine, at han frygter, at situationen omkring Krim optrappes efter dagens beslutning.

Lidegaard mener, at beslutningen på Krim kan skabe flere alvorlige konflikter.

- Jeg frygter, at det er noget, der kan optrappe situationen. Og jeg mener, at den eneste farbare vej frem er, at man sætter sig til forhandlingsbordet, for Krim er jo en del af Ukraine, siger han til Ritzau.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip