Krimidronning Sara Blædel får de De Gyldne Laurbær

03/02/2015 16:01

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Hvis der er noget, krimiforfatteren Sara Blædel kan, er det at skrue et plot sammen og fortælle mere end blot en krimihistorie.

"Kvinden de meldte savnet" om efterforskeren Louise Rick er ingen undtagelse.

Tirsdag fik 50-årige Sara Blædel De Gyldne Laurbær 2014 efter i årevis at have ligget top fem på bestsellerlisten. Hun vinder i et tæt opløb med debutanten Thomas Rydahls "Eremitten".

Sara Blædel får prisen samme dag som "De glemte piger" udkommer på det amerikanske marked. Det er dog tilfældigt.

- Jeg er helt utroligt overvældet og meget, meget glad. Det er jo en kæmpe ære og anerkendelse. Og så er det jo to store ting, der sker samme dag. Det er virkelig fantastisk, siger Sara Blædel i en kommentar til prisen.

De Gyldne Laurbær, der uddeles af de danske boghandlere og deres ansatte, består af en laurbærkrans, et diplom og et boggavekort på 2500 kroner.

Da "Kvinden de meldte savnet" udkom i 2014 - som det niende og foreløbigt sidste bind i serien - fik den anmeldere og læsere både i Danmark og langt ud over landets grænser til at juble. Hendes bøger er udkommet i 18 lande inklusiv USA.

Sara Blædel har altid været bidt af mordhistorier. Hun er født i København og opvokset i Hvalsø.

Som barn på landet spottede hun utallige søndagsbilister, som uge efter uge kørte ud i skoven "for at grave lig og tyvekoster ned".

Men der skulle en lam arm til at skubbe hende i retning af en karriere som krimiforfatter efter opslidende år som tjener og en fortid som ambitiøs dressurrytter.

I perioder var hendes arm lammet, og i flere år røg hun ind og ud af Rigshospitalet.

Det resulterede i, at hun i 1993 etablerede krimiforlaget Sara B, hvor hun udgav udenlandske krimiromaner som billigbøger. I 1995 gik hun i sin far, Leif Blædels, fodspor som journalist.

Den første bog fra hendes hånd var "Anne-Marie: dronning uden rige" fra 2000, der kom i forlængelse af hendes arbejde som journalist.

I 2004 kom så den første kriminalroman, som handler om venindeparret kriminalassistenten Louise Rick og journalisten Camilla Lind og hed "Grønt Støv".

Siden er der kommet otte mere i serien - senest "Kvinden de meldte savnet" fra 2014.

"Grønt støv" indbragte hende Det Danske Kriminalakademis Debutantpris. Efterfølgende har hun fået adskillige priser og været en af danskernes yndlingsforfattere. Tre gange er hun blevet "Danskernes Yndlingsforfatter" - i 2007, 2009 og 2010.

Sara Blædel har i løbet af årene modtaget legater fra både Statens Kunstråd og Statens Kunstfond.

/ritzau/