Krimiforfatter Jesper Stein får De Gyldne Laurbær

Forfatteren Jesper Stein har en fortid som rets- og kriminalreporter på Jyllands-Posten, hvor han blev ansat i 1996. En fortid, som har givet ham et indgående kendskab til politiet og PET, opklaringsarbejdet, jagten på forbryderne og de interne magtkampe i etaten.

Tirsdag fik den 50-årige Jesper Stein prisen De Gyldne Laurbær 2015 for romanen "Aisha" om den hårdkogte og hårdtprøvede vicepolitikommissær Axel Steen. Romanen er den fjerde i serien. Første bind "Uro" kom i 2012.

Rammen er Nørrebro, og Jesper Stein har selv tidligere kaldt romanerne "2200 Noir".

"Aisha" fik stjerneanmeldelser, da den udkom, og den er blevet kaldt hans bedste til dato - "en gennemført krimi med genialt plot".

Jesper Stein er opvokset i et hjem med litteratur, gode krimier og en drøm om at blive forfatter. Krimier har han læst, siden han var 12, og et af hans forbilleder er den amerikanske krimiforfatter Michael Connelly.

Drømmen om at leve som forfatter gik først i opfyldelse, efter han sammen med tidligere drabschef Bent Isager-Nielsen, Københavns Politi, i 2008 skrev "Man jager et bæst og fanger et menneske" og her fandt sin form.

Inden da havde han arbejdet som kulturjournalist og skrevet om litteratur. En tid som madanmelder blev det også til.

Jesper Steins hovedpersonen i den sorte saga er vicepolitikommissær Axel Steen. Han bor alene på Nørrebro, er skilt fra sin datters mor og er ingen helt.

I et interview med Jeppe Bangsgaard, berlingske.dk. har Jesper Stein fortalt, at han har mange træk til fælles med Axel Steen. Ikke bare konkrete ting i hans liv, men også hans forvirring, vrede og tvivl.

- Jeg har skrevet den krimi, jeg gerne selv ville læse, og den er nok på nogle måder ret traditionel i den forstand, at min hovedperson rummer de klassiske krimiklicheer: Han har et misbrug, er fraskilt, har en datter på gule plader og problemer med sin overordnede.

Opløbet om De Gyldne Laurbær var i år tæt, oplyser Foreningen De Gyldne Laurbær.

Med til det sidste var forfatterne Michael Katz Krefeld med "Sekten" og Morten Pape med "Planen".

Jesper Stein er den 66. vinder af De Gyldne Laurbær. De danske boghandlere og deres ansatte havde 64 forfattere at stemme på i år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip