Kriminalforsorgen: Nødvendigt at isolere voldelige unge

Det kan være nødvendigt at spærre unge mellem 15 og 18 år inde, så de ikke skader andre.

Det mener Kriminalforsorgen, der driver de danske fængsler og arresthuse, efter at SF, Enhedslisten, Børnerådet og Institut for Menneskerettigheder har kritiseret metoden og kræver isolationen af unge gjort forbudt.

- De unge, som sidder i fængslerne, er de allermest belastede, for det er typisk dem, der ikke kan være andre steder - heller ikke i de sikrede institutioner, siger vicedirektør i Kriminalforsorgen, Annette Esdorf.

- Nogle af de unge er meget aggressive, og der er situationer, hvor der ikke er andre muligheder end at isolere dem for at undgå, at de volder skade på andre, fortæller hun.

Siden 2009 er børn og unge blevet sat i isolation i de danske fængsler 158 gange, viser tal fra Kriminalforsorgen ifølge Børnerådet.

Nogle blev isoleret i helt op til to uger, og det har fået Børnerådet og Institut for Menneskerettigheder til at sende et åbent brev til justitsministeren.

Kriminalforsorgen vil gerne undersøge, om isolation af unge kan mindskes.

- På baggrund af brevet fra Institut for Menneskerettigheder og Børnerådet vil vi se nærmere på, om det er muligt at begrænse brugen af isolation yderligere over for unge, siger Annette Esdorf.

- Vi gør, hvad vi kan for generelt at begrænse brugen af isolation mest muligt, fortæller hun.

Trods kritikken er justitsminister Karen Hækkerup (S) ikke umiddelbart klar til at forbyde den praksis, men hun er parat til at se på, om man kan gøre andet end at isolere de voldsomme unge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip