Kriminalforsorgen vil ikke skærpe straffen for indbrud

Kriminalforsorgsforeningen tager skarpt afstand fra De Konservatives forslag om markante skærpelser af straffen for indbrud.

Det siger foreningens formand, John Hatting, i en pressemeddelelse.

- Forslaget vil være ekstremt dyrt og afhængig af forslagets omfang, vil det kunne koste flere hundreder af millioner kroner, som enten skal finansieres ved skattestigninger eller velfærdsbesparelser, siger han.

Ifølge Konservative straffes indbrud i Danmark typisk med betinget fængsel eller ubetinget fængsel i op til 30 dage, men der skal gøres op med bødestraf og betinget fængsel.

- Vedkommende bør aldrig slippe med en bøde eller en betinget dom. Straffen for indbrud skal grundlæggende afspejle det menneskelige overgreb og ikke bare det materielle tab, står der i udspillet.

Straframmen for indbrud lyder i dag på et år og seks måneders fængsel, og i særligt grove tilfælde helt op til seks års fængsel. Men det skal ifølge Konservative hæves, og her skeler partiet til Tyskland, hvor man kan give op til 10 år bag tremmer.

Derudover ønsker partiet, at man i højere grad end i dag skal akkumulere straffen ved gentagne indbrud, så man kan få helt op til det dobbelte af straframmen.

Det giver John Hatting dog heller ikke meget for. Man kan nemlig godt forhindre indbrud uden strengere straffe, mener han.

- Forslaget er helt ude af proportioner, og strafferetsligt betyder det, at grovere kriminalitet straffes mildere. Så kunne de konservative vælge at fordoble alle straffe, hvilket mildest talt vil have uoverskuelige samfundsmæssige og økonomiske konsekvenser

- Så sent som i går kom der nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at der er sket et fald på 12 procent i anmeldte indbrud i beboelse i forhold til samme kvartal sidste år. Det viser jo, at man kan mindske kriminaliteten uden at hæve straframmerne, siger John Hatting

De Konservative ønsker desuden, at udenlandske kriminelle skal afsone domme i hjemlandet, og at tyverisikring i hjemmet skal give ret til fradrag via den såkaldte boligjobordning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip