Kriminel colombianer er politiets trumf i stor narkosag

En colombiansk mand har hjulpet amerikansk og dansk politi i en af de hidtil største sager om kokain.

Han er selv kriminel. Og sideløbende med egne lovovertrædelser arbejder han for det amerikanske narkopoliti, DEA. Han spiller skuespil for at afsløre andre kriminelle.

Torsdag fortalte manden, der kaldes Maria eller Mariachi, Retten i Aarhus om sine forhandlinger med to forretningsmænd, som anklages for at ville importere 200 kilo kokain til Danmark.

De tiltalte er en tysk og en colombiansk statsborger - og deres forsvarere borer i Mariachis personlige forhold.

- Correcto, senor, siger han, da han spørges, om han er blevet dømt. Jo, for hvidvaskning af narkopenge i USA.

- Det er fire-fem-seks år siden, forklarer Mariachi, der sidder skjult bag en sort skærm, så tilhørerne ikke kan se ham.

DEA hjalp ham og fik ham deporteret til hjemlandet.

- Alt er på det rene takket været Gud, lyder det fra manden, der ifølge eget udsagn gennem 28 år har arbejdet for forskellige amerikanske myndigheder.

Indtil nu har han af DEA fået 10.000 dollar til dækning af rejseudgifter i kokainsagen, hvor han rejste til Danmark. I København holdt han møder med tyskeren og colombianeren blandt andet på Vinbar Lundgren og Hard Rock Café.

Hvilken betaling han får for indsatsen, er endnu uafklaret.

- Penge er altid velkomne, bemærker han.

En dommer i Aarhus gav sidste efterår politiet tilladelse til, at Mariachi ydede en "yderst beskeden bistand", da han optrådte som civil agent.

Men forsvarerne mener, at han gik over den ramme, der var lagt af dommeren. Således får advokat Henrik Stagetorn, der forsvarer den 47-årige colombianer, bekræftet, at Mariachi ønskede at indgå en aftale om de 200 kilo på møderne i København.

- Correcto, lyder svaret igen.

- Jeg skulle jo spille med og fortsætte den proces, der var i gang, uddyber han.

Næsten 10 gange i løbet af den daglange afhøring afviser han fra sin plads bag skærmen, at han har lagt pres på tyskeren og colombianeren for at få dem til at indgå aftalen om de 200 kilo.

Den blonde og spansktalende tysker bor i Sydspanien. Under et af møderne i København pralede han med, at han var til stede, da danskeren Birger de Wett Olsen, kaldet Lucky, blev anholdt i Marbella.

Lucky havde været på flugt i to år. Han er idømt 10 års fængsel for hashhandel.

- Det er en lille verden, blev der sagt på det aflyttede møde.

Dommen ventes i oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip