Krise om bådflygtninge skaber dyb bekymring i FN

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger, at han er dybt foruroliget over rapporter om, at nogle lande i det sydøstlige Asien afviser at tage imod desperate bådflygtninge, som har drevet rundt på havet i lang tid.

- Generalsekretæren opfordrer indtrængende alle regeringer til at leve op til deres forpligtelser om at redde nødstedte på havet, siger FN-talsmanden Stephane Dujarric.

- Han opfordrer også regeringer til at gøre en indsats for at sikre, at flygtningene i tide kommer i land. Havne må holdes åbne for at hjælpe dem, der er i nød, tilføjer han.

Menneskesmuglere har forladt skibe, der var fyldt med udhungrede bådflygtninge, hvoraf mange var børn. Aktivistgrupper anslår, at omkring 8000 mennesker er på havet i menneskesmuglerfartøjer i det sydøstlige Asien.

Også USA's udenrigsministerium kræver, at landene i Sydøstasien "redder liv på havet."

Ministeriets talsmand, Jeff Rathke, siger, at de amerikanske ambassadører i regionen er ved at koordinere en hjælpeindsats med FN og regionale regeringer.

FN's flygtningeorgan, UNHCR anslår, at omkring 300 mennesker er døde på havet i årets tre første måneder på grund af sult, tørst eller vold fra besætningerne.

Ifølge UNCHR har omkring 25.000 bådflygtninge fra Bangladesh og fra det muslimske rohingya-folk i Myanmar begivet sig ud på havet i menneskesmugleres usikre både i årets tre første måneder.

Over 750 bådflygtninge blev fredag reddet ud for Indonesiens kyst. Migranterne, der kommer fra Myanmar og Bangladesh, er midlertidigt blevet indkvarteret i et pakhus på havnen i byen Langsa, der ligger på Aceh-regionens østkyst.

Thailand har indkaldt til et krisemøde 29. maj i Bangkok. Her skal deltagerne drøfte "de grundlæggende årsager" til strømmen af migranter.

Repræsentanter fra 15 lande, deriblandt Australien og USA, er inviteret til mødet.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip