Krise omkring Sveriges finanslov kan udløse valg

Skrevet af admin

|

02/12/2014

Dagens topnyheder

En krise omkring Sveriges finanslov kan udløse et nyt valg hos vores naboer.

Sverigedemokraterna vil således senere i dag afsløre, hvordan partiet vil stemme om finansloven onsdag. Sverigedemokraterna kan vælge at støtte den borgerlige alliances forslag og dermed afvise regeringens forslag.

- Hvis den borgerlige alliances forslag vinder, så er det udelukket, at jeg vil blive siddende og administrere den. Det sker ikke, hedder det i en udmelding fra den nye socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, til Dagens Nyheter.

Selve afstemningen om finansloven i Riksdagen finder sted onsdag, men statsminister Stefan Löfven vil allerede i eftermiddag få svar på det afgørende spørgsmål om, hvorvidt det udlændingekritiske Sverigedemokraterna undlader at stemme og dermed lader den rød-grønne regerings forslag vinde.

Eller om partiet vil stemme for det borgerlige finanslovsforslag og dermed vælte regeringen.

Hvis Sverigedemokraterna meddeler, at de vil stemme for de borgerlige partiers forslag er der flere mulige scenarier, siger iagttagere til nyhedsbureauet TT.

Regeringens kan gå af og lade riksdagsformanden starte en ny runde forhandlinger med henblik på at få sammensat en ny regering. Men det er nok mere sandsynligt, at Löfven vil forsøge at forhandle med de borgerlige partier om ændringsforslag til finansloven.

Regeringen kan dog også også vælge at udskrive nyvalg, hvilket kan gøres tidligst den 29. december, som siden skal afholdes senest 29. marts.

- Vi har netop haft et valg, og det er derfor, jeg mener, at alle må tænke sig om, siger Stefan Löfven til Dagens Nyheter.

Sverigedemokraterna har i lang tid forsøgt presse regeringen og udnytte partiets rolle som tungen på vægtskålen i det svenske parlamentet.

Klokken 16.00 i eftermiddag starter Sverigedemokraternas gruppemøde, hvor partiet skal beslutte, hvad det vil gøre i afstemningen om finansloven.

Klokken 16.30 er der pressekonference med blandt andre Sverigedemokraternas Matthias Karlsson.

/ritzau/