Krisen forværres: EU pønser på sanktioner mod Rusland

Den hastigt forværrede konflikt i Ukraine ser ud til meget snart at kunne resultere i yderligere EU-sanktioner mod Rusland.

Unionens 28 stats- og regeringschefer vil ifølge flere diplomatiske kilder med stor sandsynlighed sætte gang i sanktionsprocessen igen allerede på lørdagens topmøde i Bruxelles, hvor det vigtigste punkt er nomineringen til topposterne som EU-præsident og EU's udenrigschef.

Krisen i Ukraine er det helt centrale punkt på topmødets udenrigspolitiske dagsorden.

Det er det blevet i kølvandet på de seneste dages udvikling, hvor Nato har bekræftet massiv russisk tilstedeværelse og russiske krigshandlinger i Ukraine, hvilket har fået EU-præsident Herman Van Rompuy til at invitere Ukraines præsident med til topmødet.

Således skal Petro Porosjenko inden nomineringen til topposterne mødes med de 28 stats- og regeringschefer for at søge yderligere opbakning i lyset af den seneste udvikling, hvor forsvarsalliancen har bekræftet, at flere end 1000 russiske soldater deltager aktivt.

I et foreløbigt udkast til den tekst, som stats- og regeringscheferne skal nå til enighed om lørdag, står det dog ikke direkte nævnt, at der sættes gang i yderligere sanktioner.

- Det Europæiske Råd evaluerer og følger tæt de sanktioner, som EU har vedtaget, og er klar til at overveje yderligere skridt i lyset af situationens udvikling på landjorden, hedder det i udkastet, som Ritzau er i besiddelse af.

Selvom teksten ikke er konkret om eventuelle yderligere såkaldt restriktive foranstaltninger imod Rusland, lyder det fra flere diplomatiske kilder, som Ritzau har talt med, at topmødet forventes at skærpe teksten, så man beder kommissionen om at forberede en konkret sanktionspakke.

På et pressemøde i Berlin fredag bekræfter den tyske forbundskansler, Angela Merkel, at stats- og regeringscheferne skal diskutere sanktioner mod Rusland.

- Spørgsmål om sanktioner er på dagsorden på topmødet, og vi kommer til at tale om, hvordan vi skal reagere, siger Merkel ifølge Deutsche Welle.

EU har flere gange tidligere sanktioneret Rusland under den aktuelle konflikt. De første blev vedtaget i marts.

/ritzau/

 

Dagens Gossip