Krisen i Ukraine rammer dansk virksomhed

Den russiske invasion af Krim-halvøen har udløst den mest dramatiske konflikt mellem Rusland og den vestlige verden siden Berlin-murens fald i 1989, og fremtiden bekymrer Tom Axelgaard, der er direktør i landbrugskoncernen Axzon.

- Selvfølgelig er vi bekymrede for situationen med Rusland og den meget markante trussel om en splittelse af landet. Den splittelse kan blive ret ubehagelig for den vestlige del, hvor vi er, hvis det er sådan, at mange af de rigeste distrikter østpå forsvinder, siger Tom Axelgaard til Børsen.

Axzon beskæftiger 700 medarbejdede indenfor landbrug, svineproduktion og biogasanlæg. Når produktionen bliver stor nok og den nuværende uro har lagt sig, har Axzon planer om at etablere et svineslagteri.

Tom Axelgaard, der har boet i Ukraine siden 2008, fortæller, at masser af selvbestaltede grupper i landet har overtaget lov og orden.

- De hidtidige guvernører og administratorer ude i distrikterne er blevet sat af. Så der er rod i de offentlige instanser, så det er svært for os at agere. Vi har jo meget tæt kontakt til de lokale ledere og lige pludselig ved vi ikke hvem, vi skal henvende os til, siger Tom Axelgaard til Børsen.

Direktøren efterlyser, at EU-landene støtter Ukraine med mere end flotte ord.

Azxon omfatter de polske firmaer Poldanor og Prime Food samt det ukrainske Danosha.

Ifølge Børsen har industrikoncernen Danfoss foreløbig kunne håndtere uroen ved at ansatte arbejder hjemmefra. For vindueskoncernen Velux og pumpekoncernen Grundfos har uroen foreløbig ikke haft betydning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip