Kristian Jensen vil påvirke Kina med nyt kulturcenter

Et dansk-kinesisk kulturcenter bliver udenrigsminister Kristian Jensens (V) indgangsvinkel til at tale om ytringsfrihed og menneskerettigheder under et besøg i Beijing.

Kristian Jensens første punkt på dagsordenen søndag var en løbetur på Den Kinesiske Mur, hvorefter han skal åbne det dansk-kinesiske kulturcenter, som ifølge udenrigsministeren er "en ret stor ting".

- Danmark er et af de få lande overhovedet, som får lov til at etablere et kulturcenter i Beijing. Det er en stor ting, at vi på den måde kan være med til at skabe rum for dansk kultur og vise nogle danske værdier, siger han til Ritzau.

Kristian Jensen mener, at kulturcentret er et middel til langsomt at få Kina til at ændre holdning til blandt andet ytringsfrihed.

- Det er en måde at påvirke hinanden på. Det er en måde at prøve at fortælle, hvordan vores samfund er bygget op, og hvordan vi tænker, på en måde, hvor vi ikke tager en megafon og råber til hinanden.

- Vi viser det på en måde, hvor vi langsomt får udvekslet idéer, der gør, at når kineserne får påvirkninger udefra, så vil det også påvirke den måde, de tænker på i fremtiden, siger han.

Det er blandt andet retten til at kritisere regeringen, som han mener, er noget af det vigtigste i dansk kultur.

- Vi kan vise, at det kan vi godt bygge et stærkt og rigt samfund op på. Selvom jeg godt ved, at der er lang vej til, at det kan opnås i Kina. Men man skal starte et sted, siger han.

Efter åbningen skal udenrigsministeren deltage i et møde om udenrigspolitik, før det handler om handels- og økonomisk politik mandag.

- Vi skal lave et stykke arbejde for, at danske virksomheder får endnu større muligheder i Kina, siger han.

Udenrigsministeren kommer direkte fra et besøg i Indonesien, som varede fra 21. til 24. oktober. Her arbejdede Kristian Jensen for at øge dansk import til Indonesien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip