Kritik af tilsyn: Sundhedsminister klar til lovændringer

Der skal gøres op med både kulturen internt i Sundhedsstyrelsen og med den måde, den offentlige myndighed fører tilsyn med læger og andre sundhedspersoner på.

Det siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S), efter at en international rapport giver kritik af Sundhedsstyrelsen og fremhæver i alt 57 områder, hvor der kan ske forbedringer.

- Det her kommer til at give anledning til ændringer med vores embedslæger og i forhold til Sundhedsstyrelsen, og hvis det kræver ændringer i forhold til lovgivningen, så gør vi det.

- Det er helt grundlæggende, at vi skal kunne have tillid til vores sundhedssystem. Og det kræver et tilsyn, der fungerer, og at der bliver reageret tilstrækkeligt på de sager, der dukker op, siger Nick Hækkerup.

Ifølge eksperterne er tilsynet overordnet set velfungerende på en betydelig del af de undersøgte områder, men eksperterne peger samtidig på, at der er plads til forbedringer.

Eksempelvis mener de, at samarbejdet mellem Sundhedsstyrelsens embedslæger og den centrale tilsynsenhed kan blive bedre.

Det var daværende sundhedsminister Astrid Krag (S), der sidste år tog initiativ til den uvildige undersøgelse. Det skete på baggrund af en række sager, hvor Sundhedsstyrelsen blev kritiseret.

Nick Hækkerup har nu bedt Sundhedsstyrelsen komme med sine bud på, hvordan man kan komme kritikken i møde.

Handlingsplanen skal komme midt i september, men Hækkerup har allerede udpeget de vigtigste områder.

- Der skal ske en modernisering af vores embedslægefunktion, og så skal der ske et kvalitetstjek af de såkaldte forvaltningsretslige procedurer, så vi kan sikre, at tingene fungerer internt i Sundhedsstyrelsen, siger sundhedsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip