Kritik fra kommuner: Bødskovs bandeplan virker ikke

Den bandepakke, som regeringen præsenterede for få dage siden, er ikke nok, mener Kommunernes Landsforening (KL).

Særligt løber planen ind i det store problem, at lovgivning forhindrer, at et bandemedlem kan flyttes i sikkerhed i en anden kommune. Og det vil begrænse planens succes, siger kommunerne ifølge Politiken.

KL's kritik falder i et notat til Justitsministeriet. Her peger kommunerne på, at det er afgørende, at de får mulighed for at flytte rocker- og bandemedlemmer, som vil ud af deres kriminelle grupperinger, i sikkerhed i boliger andre steder i landet.

Men strukturelle udfordringer i sociallovgivningen lægger bånd på kommunernes handlemuligheder, påpeger Anny Winther (V), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg.

- De strukturelle barrierer skal ryddes af vejen, før exitprogrammet kan få den succes, det fortjener, siger hun til Politiken.

Hun understreger, at kommunerne vil bakke op om planen. Men problemet er, at et bandemedlem ifølge reglerne ikke kan komme foran i køen til en bolig i en anden kommune.

Anny Winther bliver bakket op af Venstre på Christiansborg.

- Bandepakken er et lille skridt i den rigtige retning, men det løser ikke exit-problemerne. Det illustrerer KL's kritik, siger Venstres retsordfører Karsen Lauritzen til Jyllands-Posten.

Han foreslår en central funktion under Rigspolitiet, som skal koordinere indsatsen for at få bandemedlemmer ud af miljøet.

Justitsministeren Morten Bødskov er lydhør over for kommunerne, men varsler ikke en snarlig lovændring.

- Vi har aftalt, at de, som sidder med problemet og ved, hvor skoen trykker, kommer med en indstilling til, hvordan vi kan løse det, og så ser vi selvfølgelig på det. Alle har en interesse i at få flest muligt ud af det her bandemiljø, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip