Kritikere står klar med Eritrea-skyts mod Frederiksen

Torsdag morgen vil der vente en byge af spørgsmål på justitsminister Mette Frederiksen (S) i sagen om en omstridt rapport fra Udlændingestyrelsen om forholdene i Eritrea.

Sådan lyder meldingen fra Venstre, SF og Enhedslisten, efter at Frederiksen onsdag har meldt sin tilfredshed med de svar hun har fået fra Udlændingestyrelsen over de seneste dage. Torsdag morgen er hun kaldt i samråd i sagen.

- Jeg synes ikke, der er grund til at være tilfreds. Rapporten om Eritrea bør trækkes tilbage. Det er uansvarligt at lade den stå til grund for noget i asylbehandlingen. Jeg håber, at Ombudsmanden går ind i sagen, siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

- Jeg ser frem til at få svar på, om ministeren mener, at rapporten er i orden, at kvaliteten er okay, at man kan stole på den, og om hun mener, at den er lavet på en acceptabel måde, siger hun.

Eritrea-rapporten er blevet undsagt af to af de væsentligste kilder i rapporten og to navngivne medarbejdere i Udlændingestyrelsen, samt FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Kritikken går både på indholdet, nemlig at asylansøgere, der har unddraget sig nationaltjeneste kan sendes retur til Eritrea, og på metoderne, primært i forbindelse med en ny metode for, hvordan man bruger kilder.

Udlændingestyrelsen har siden vendt på en tallerken og vurderet, at mange, der har unddraget sig nationaltjeneste kan opnå asyl i Danmark.

SF's udlændingeordfører Karina Lorentzen forstår ikke, hvorfor justitsministeren er tilfreds.

- Jeg synes, man glider af på spørgsmålet om, hvordan man er nået frem til en fejlagtig konklusion, som man ender med at trække.

- Det mest mærkværdige er, at man fra Udlændingestyrelsen lægger op til at fortsætte med at følge den nye model for fact-finding-rapporter.

- Jeg er utryg ved, at man bare slår en streg hen over forløbet og fortsætter i samme spor, siger Karina Lorentzen inden samrådet.

Også Venstres retsordfører Karsten Lauritzen kræver svar.

- Vi holder justitsministeren ansvarlig.

- Hun kan ikke holde Udlændingestyrelsen ud i strakt arm, som hun forsøger, når den tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) har sagt, og så beklaget, at hun har sagt, at det er hende, der har sendt Udlændingestyrelsen til Eritrea, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip