Kritiske røster mod klimaorganisation blev overhørt

18/10/2013 02:05

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Forskere, miljøorganisationer, religiøse organisationer og kunstnere forsøgte at advare både den sydkoreanske regering og FN om de uoverskuelige skader, som landets "grøn vækst"-strategi kunne føre med sig.

De kritiske røster blev dog overhørt, og i 2010 fik Sydkoreas daværende præsident Lee Myung-bak den danske regering med i Global Green Growth Institute, GGGI. Det skriver dagbladet Information.

Dermed legitimerede GGGI en række anlægsprojekter, som i dag bliver kritiseret for at ødelægge fredede vådområder, siger Jin-Tae Hwang, der er ph.d.-stipendiat ved University of Bayreuth.

- Oprettelsen af GGGI gjorde i vid udstrækning Lee Myung-baks "grøn vækst"-agenda immun over for oppositionens kritik internt i Sydkorea - og gjorde det næsten umuligt for kritiske NGO'er at blive hørt internationalt, siger Jin-Tae Hwang til Information.

Torsdag aften krævede udviklingsminister Christian Friis Bach (R) at få sikkerhed for, at alt er i orden i klimaorganisationen, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) er formand.

Det er et krav, hvis organisationens bevilling skal forlænges, lød det fra ministeren, efter at organisationen for et år siden blev afsløret af den sydkoreanske rigsrevision for omfattende korruption og misbrug af offentlige midler.

Derfor kræver Enhedslisten en redegørelse for, hvad de danske bistandskroner er gået til, mens ministeren har bedt om en grundig redegørelse, der også vil blive sendt til Rigsrevisionen.

En Sydkorea-ekspert ved Dansk Institut for Internationale Studier, der har fulgt sagen og den "grønne vækst"-strategi løbende, siger, at Sydkorea trods kritik har travlt med at eksportere projektet til andre lande.

- Sydkorea har travlt med at eksportere dette fejlslagne projekt til andre lande, på trods af at der efterhånden er konsensus om katastrofen - både økonomisk og miljømæssigt - i Sydkorea, siger Anders Riel Müller, der er ph.d.-stipendiat ved DIIS, til Information.

/ritzau/