Kroater hjælper flygtninge videre i busser

01/10/2015 16:40

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Normalt kører de med turister og skolebørn, men de kroatiske buschauffører arbejder nu mange timer i døgnet med at køre tusindvis af migranter og flygtning fra den ene ende af deres land til den anden.

"Midlertidig transport" står der på skiltene i busserne, hvor chaufførerne sidder groggy og trætte efter en uge med næsten konstant kørsel.

- Det værste er ikke selve kørslen. Det værste er ventetiden, siger Domagoj Majstorovic, som om dagen kører skolekørsel, og som om natten transporterer de indstrømmende flygtninge og migranter.

Han venter i Baranjsko Petrovo Selo, som er en grænseovergang til Ungarn,. Her skal passagerer stige ud efter at være ankommet i en buskolonne bestående af 10 busser, der har hentet dem i et flygtningecenter nær grænsen til Serbien - 100 kilometer væk.

En række busselskaber har stillet deres busser til rådighed for myndighederne siden midten af september, hvor flygtningene begyndte at strømme til Kroatien. En indstrømning, som nåede op på et rekordantal fredag på 10.000.

Tidligere var titusinder af mennesker, hvoraf mange var på flugt fra krige i Syrien og Afghanistan, nået til Grækenland, hvorfra de tog direkte til Ungarn gennem Serbien på deres vej mod Nordeuropa.

Men da Ungarn lukkede grænsen til Serbien, kom flygtningestrømmen til Kroatien.

- De er ikke uhøflige, og de er ikke aggressive. Det eneste, de spørger om, er, om de kan få ladet deres mobiltelefoner op, eller de beder om vand. Vi imødekommer deres ønsker, hvis vi kan, siger Marko Rasic.

- De ved normalt ikke, hvor de er på vej hen. Vi fortæller dem, at de er på vej til Ungarn, som blot er et gennemfartsland, og at de komme til Østrig. Det beroliger dem, siger han.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har truet med også at lukke grænsen til Kroatien, hvilket vil skabe usikkerhed omkring migranternes fremtidige ruter.

Chaufføren Robert Hedji udtrykker håb om, at flygtningene vil finde trøst på deres videre færd.

- Jeg forstår dem. Vi har også oplevet krig, siger han med tanke på krigen i Kroatien i årene 1991-1995 i det tidligere Jugoslavien.

/ritzau/AFP