Kroatisk veteran får præsident på nakken efter nazi-råb

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Den kroatiske forsvarsspiller Josip Simunic er kommet i problemer, efter at han tirsdag aften fejrede Kroatiens VM-kvalifikation med upassende kampråb.

Efter 2-0-sejren over Island greb Simunic en mikrofon og råbte sammen med de mest rabiate fans "Za Dom - Spremni", hvilket kan oversættes med "for fædrelandet - parat".

Det er på de kanter en fascistisk parole, der under Anden Verdenskrig blev benyttet af Kroatiens nazivenlige Ustasa-regime.

35-årige Simunic, der i forvejen er en kontroversiel figur og blandt andet har pådraget sig en lang række røde kort i sin fodboldkarriere, er onsdag blevet kritiseret voldsomt i dele af den kroatiske presse, og også landets præsident har fordømt råbene.

- Det var en fuldstændig malplaceret handling. Fodboldforbundet må tage affære, hvis det vil bevare sin troværdighed, siger statsoverhovedet Ivo Josipovic ifølge nyhedsbureauet dpa.

Umiddelbart efter kampen viste den opkørte forsvarer ikke megen tegn på anger, men onsdag har Simunic tilsyneladende besindet sig en smule.

I en erklæring forklarer han, at råbene udelukkende var motiveret af hans kærlighed til sit land og det kroatiske folk.

- Det er de eneste grunde til, at jeg - i et emotionelt øjeblik - startede de slagsange, siger Simunic.

Han afviser samtidig, at der skulle ligge nogen politiske motiver bag.

Fifa har flere gange straffet det kroatiske fodboldforbund for racistiske optræden fra en del af tilhængerskaren.

/ritzau/