Kronprinsen vil bremse OL-fråseri

Årtiers eksplosive vækst i udgifterne til at afvikle de olympiske vinterlege kulminerer fredag, når russiske Sotji officielt åbner historiens dyreste OL, der koster 280 milliarder kroner. Det skriver Politiken fredag.

Den tendens skal bremses, siger kronprins Frederik, det danske medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

- Som forholdene er i dag, er det i sidste ende værtslandets egen beslutning, hvor mange penge det vil bruge på OL. Jeg er ikke i tvivl om, at de sportslige rammer i Sotji vil være uovertrufne.

- Det kan vi glæde os over, men jeg er enig med de IOC-medlemmer, der udtrykker bekymring over de mange penge, russerne har brugt, siger han til Politiken og henviser blandt andet til IOC's nye præsident, Thomas Bach, der længe har talt for mere bæredygtige lege.

OL's prisudvikling er et af de emner, som de 110 IOC-medlemmer har diskuteret de seneste dage ved den olympiske bevægelses 126. session i Sotji.

Blandt andet overvejer IOC at stille færre faste krav til kommende værter for både sommer- og vinterlege, ligesom organisationen opfordrer de næste værter til at bruge billige, nuværende eller midlertidige arenaer i videst muligt omfang.

- I fremtiden håber jeg, IOC måske kan tage ejerskab over nogle koncepter, som man lejer ud til en ny værtsby, der stiller det op, og så tager IOC det tilbage efter legene. Det kunne være forskellige midlertidige arenaer, siger kronprins Frederik.

De øgede udgifter har allerede skræmt potentielle værter for vinterlegene i 2022 væk – blandt andet München og Stockholm.

Tilbage i kapløbet er nu kun Oslo samt fire byer, der ikke har ry for at være vintersportscentre: Almaty i Kasakhstan, Beijing i Kina, Lviv i Ukraine og Krakow i Polen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip