Kronprinsparret giver en million til idérige talenter

03/10/2015 23:31

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Ved et show lørdag aften har kronprinsesse Mary og kronprins Frederik hædret flotte præstationer og talentudvikling på kulturscenen og inden for det sociale arbejde.

Over en million kroner blev overrakt ved prisuddelingen på Kulturværftet i Helsingør, hvor tv-værterne Kåre Quist og Stéphanie Surrugue dirigerede showet.

Med Kronprinsparrets Sociale Pris blev projektet "Mind Your Own Business" belønnet for sit arbejde med drenge i alderen 13 til 17 år, der har anden etnisk baggrund end dansk.

Gennem programmet kan de skabe deres egne mikrovirksomheder og producere og sælge deres produkter i samarbejde med et mentor-firma og frivillige borgere.

- Mind Your Own Business skal anerkendes for den store forskel, programmet gør for de direkte involverede unge. De får nye perspektiver på livet.

- Nye positive historier øger stoltheden og styrker fællesskabet i lokalområdet, og det inspirerer andre unge til at være aktive og deltagende, er begrundelsen for prisen.

Med Kronprinsparrets Sociale Pris følger 500.000 kroner.

I en anden boldgade blev den 36-årige teaterinstruktør Elisa Kragerup hædret med Kronprinsparrets Kulturpris. Hun debuterede i 2010 med "Den unge Werthers lidelser" på Det Kongelige Teater og er en del af kunstnerkollektivet Sort Samvittighed.

Sort Samvittighed har blandt andet fortolket Anne Linnets sange på Betty Nansen Teatret. Begrundelsen for, at prisen skulle gå til Elisa Kragerup, lyder:

- Elisa Kragerup er en nyskabende og samlende kraft i dansk teaterliv, og hun mestrer at skabe forestillinger både til de teatervante - og til et helt nyt publikum.

Også med denne pris følger 500.000 kroner.

Ud over den sociale pris og kulturprisen blev Kronprinsparrets Stjernedryspriser overrakt lørdag aften. Modtagerne af disse priser blev allerede afsløret i september.

Den ene stjernedryspris gik til 29-årige Mark Tan, der designer tøj, som kan holde en levetid og er bæredygtigt.

Den anden stjernedryspris tilfaldt Amalie Smith, der er 29 år, forfatter og billedkunstner.

De to unge talenter modtager hver 50.000 kroner sammen med prisen.

Bikubenfonden står bag Kronprinsparrets Priser, som er blevet uddelt siden 2005.

/ritzau/