Kulden udtørrer dine øjne: Sådan passer du på synet i vinterhalvåret

Skrevet af Sol Stoffregen

07/11/2014

Dagens topnyheder

Det er efterhånden småt med døgnets lyse timer, og i takt med at temperaturen falder, søger vi mere og mere inden døre. Både de adfærdsmæssige og klimatiske forandringer har en negativ indflydelse på vores øjnes sundhed, og mange oplever at have kløende og irriterede øjne.

– Når temperaturen falder, falder luftfugtigheden også, og det betyder, at vores øjne tørrer mere ud. Det gælder især, når man kommer lidt op i alderen, og for folk med kontaktlinser. Samtidig rykker vi inden døre i de kolde måneder, og da luftfugtigheden er lavere indenfor, bliver problemet endnu mere udtalt, lyder det fra en af Europas mest erfarne øjenkirurger, Jørn Jørgensen fra øjenklinikkæden EuroEyes.

Tørheden kan ifølge øjenlægen medføre irriterede og røde øjne, synet kan blive slørret, og der kan dannes små bygkorn under øjenlåget, som generer og medfører endnu mere tørhed. I sidste ende kan det føre til en betændelsestilstand i øjet, som er meget ubehagelig og kun kan afhjælpes med medicin. Derfor er det vigtigt at forebygge problemerne, og Jørn Jørgensen fra EuroEyes giver derfor her sine bedste råd mod tørre øjne.

Husk at blinke
– Når luftfugtigheden er lavere, bliver det ekstra vigtigt selv at fugte øjnene. Det gør man ved at blinke. Mange tilbringer i dag store dele af deres vågne tid foran en computerskærm, og det nedsætter blinkefrekvensen med op mod 60 procent. Derfor skal man huske sig selv på at blinke, og jo hårdere og mere man blinker, jo mere sekret bliver der presset ud i øjnene. På den måde modvirker man tørheden.

Massér dine øjenlåg
– Man kan stimulere strømmen af de fugtgivende olier fra øjenlågets talgkirtler ved at massere sine øjenlåg. Det gør man eksempelvis ved blidt at trykke hen langs øjenvippekanten og holde trykket i fem-otte sekunder. Man kan også massere øjenlåget med varmt vand, når man er i bad.

Brug kunstige tårer
– Hvis man allerede har tørre øjne, kan man dryppe kunstige tårer i sine øjne. Det kan man gøre flere gange i løbet af dagen, og det vil få generne til at forsvinde. Det løser imidlertid ikke den oprindelige ubalance i øjet.

Smid kontaktlinserne
– Kontaktlinser kan forværre situationen, da de forhindrer øjet i at blive fugtet. Derfor kan det være en god idé at skifte linserne ud med briller. En anden mulighed er en øjenoperation hos eksempelvis EuroEyes, der genskaber det naturlige syn. På den måde slipper man helt for kontaktlinser, læsebriller og andre synshjælpemidler.