Kulelskende australsk premierminister overvejer atomkraft

Australiens regering åbner nu døren på klem for at begynde at producere atomenergi, efter at landet er kommet under internationalt pres for at reducere sin store udledning af drivhusgasser.

Australien er verdens tredjestørste producent af uran, der bruges til at lave atomenergi. Men indtil nu har landet ikke gjort brug af atomenergi, fordi det har store reserver af billig kul og naturgas til rådighed.

- Det har aldrig rigtig været på tale i Australien indtil nu, fordi vi ikke mangler energikilder, som andre lande gør. Vi har i overflod af kul og gas. Vi har nok til hundredvis af år frem i tiden, siger premierminister Tony Abbott.

Men den konservative regering er kommet under pres for at komme med nogle mere ambitiøse klimamål forud for klimatopmødet i Paris næste år, og det får den ellers klimaskeptiske premierminister til at bløde op.

- Når det kommer til atomenergi, har jeg i princippet ikke noget imod det, siger Abbott, der for nylig kaldte kul "gavnligt for menneskeheden" og tidligere har sagt, at forskning i klimaforandringer er "en omgang lort".

I forhold til Australiens indbyggertal er landet blandt de allerstørste syndere i verden, når det kommer til udledning af CO2 og andre drivhusgasser. Det skyldes et stort forbrug af kulenergi samt en stor mineindustri.

Genåbningen af diskussionen om atomenergi i Australien kommer, efter at USA og Kina - verdens to største klimaforurenere - i sidste måned overraskende offentliggjorde en ambitiøs klimaaftale.

Det gjorde på ny global opvarmning til et centralt emne blandt verdens toppolitikere, og tvang modvilligt Australiens regering til at diskutere emnet på G20-topmødet i Brisbane kort tid efter.

Australien har et officielt mål om at mindske udledningen af drivhusgasser med fem procent i 2020 i forhold til niveauet i 2000, men miljøfortalere mener, at ambitionerne burde ligge omkring 15 procent.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip