Kult-hacker: Anklagere og politi er inkompetente

Anklagemyndighedens hackerbeskyldninger mod svenske Gottfrid Svartholm Warg og danske JKT bunder i uduelighed og uvidenhed fra politiets og anklagemyndighedens side.

Det mener den i internetkredse berømte hacker, journalist og it-sikkerhedsekspert Jacob Appelbaum, som fredag afgiver forklaring ved Retten på Frederiksberg i sagen mod de to hackertiltalte mænd.

- Det er et stort problem, at anklageren ikke forstår, hvad han taler om. Det svarer til, at man i en retssag fremlagde en dna-profil fra en mistænkt og sagde, at den matcher med en profil fra gerningsstedet, uden at det var tilfældet, lyder det fra Appelbaum.

Bemærkningen falder, umiddelbart efter at Appelbaum i flere timer er blevet afhørt af forsvarsadvokat Luise Høj og anklager Anders Riisager. Sidstnævnte udstillede flere gange i sin måde at spørge på, at han ikke just selv er nogen it-ekspert.

Helt konkret drejer det sig om udskrifter af information fra en harddisk fundet på Wargs computer. Appelbaum mener, at informationen viser, at Wargs computer - ikke bare måske - men med sikkerhed er blevet fjernstyret.

- Jeg mener ikke, at de er skyldige, og jeg mener ikke, at der er bevis for, at de er skyldige. Men jeg har stor tiltro til retssystemet i Danmark og i Sverige. Det var grunden til, at jeg selv flyttede til Europa, siger amerikaneren Appelbaum, der til daglig bor i Berlin.

Appelbaum arbejder blandt andet som journalist med det formål at afdække efterretningstjenesters overgreb på borgernes rettigheder. Han er også en del af whistleblowerorganisationen WikiLeaks.

Anklager Anders Riisager forsøgte i sin afhøring at tydeliggøre, at Appelbaums motiv for at vidne i sagen åbenlyst er at hjælpe Warg, og det benægter Appelbaum ikke.

- Jeg mener, at alle har ret til en retfærdig rettergang. Også personer, som jeg ikke kan lide, lyder det fra amerikaneren, der er blandt ophavsmændene til det såkaldte Tor-projekt, som skal muliggøre fri og sikker kommunikation på internettet.

Jacob Appelbaum har kun hånlige bemærkninger tilovers for de tekniske rapporter, som politiets eksperter har udarbejdet i sagen, og mener, at de ikke beviser noget som helst.

- Der er ingen it-eksperter til stede i denne her sag - bortset fra mig, lyder det fra Appelbaum.

Der ventes at falde dom i sagen den 31. oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip