Kult-hacker: Anklagere og politi er inkompetente

Anklagemyndighedens hackerbeskyldninger mod svenske Gottfrid Svartholm Warg og danske JKT bunder i uduelighed og uvidenhed fra politiets og anklagemyndighedens side.

Det mener den i internetkredse berømte hacker, journalist og it-sikkerhedsekspert Jacob Appelbaum, som fredag afgiver forklaring ved Retten på Frederiksberg i sagen mod de to hackertiltalte mænd.

- Det er et stort problem, at anklageren ikke forstår, hvad han taler om. Det svarer til, at man i en retssag fremlagde en dna-profil fra en mistænkt og sagde, at den matcher med en profil fra gerningsstedet, uden at det var tilfældet, lyder det fra Appelbaum.

Bemærkningen falder, umiddelbart efter at Appelbaum i flere timer er blevet afhørt af forsvarsadvokat Luise Høj og anklager Anders Riisager. Sidstnævnte udstillede flere gange i sin måde at spørge på, at han ikke just selv er nogen it-ekspert.

Helt konkret drejer det sig om udskrifter af information fra en harddisk fundet på Wargs computer. Appelbaum mener, at informationen viser, at Wargs computer - ikke bare måske - men med sikkerhed er blevet fjernstyret.

- Jeg mener ikke, at de er skyldige, og jeg mener ikke, at der er bevis for, at de er skyldige. Men jeg har stor tiltro til retssystemet i Danmark og i Sverige. Det var grunden til, at jeg selv flyttede til Europa, siger amerikaneren Appelbaum, der til daglig bor i Berlin.

Appelbaum arbejder blandt andet som journalist med det formål at afdække efterretningstjenesters overgreb på borgernes rettigheder. Han er også en del af whistleblowerorganisationen WikiLeaks.

Anklager Anders Riisager forsøgte i sin afhøring at tydeliggøre, at Appelbaums motiv for at vidne i sagen åbenlyst er at hjælpe Warg, og det benægter Appelbaum ikke.

- Jeg mener, at alle har ret til en retfærdig rettergang. Også personer, som jeg ikke kan lide, lyder det fra amerikaneren, der er blandt ophavsmændene til det såkaldte Tor-projekt, som skal muliggøre fri og sikker kommunikation på internettet.

Jacob Appelbaum har kun hånlige bemærkninger tilovers for de tekniske rapporter, som politiets eksperter har udarbejdet i sagen, og mener, at de ikke beviser noget som helst.

- Der er ingen it-eksperter til stede i denne her sag - bortset fra mig, lyder det fra Appelbaum.

Der ventes at falde dom i sagen den 31. oktober.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip