Kulturvindere blev hædret i Svendborg

I en fyldt Guldsal i Borgerforeningen, afslørede formand for Udvalget for Kultur og Plan Bruno Hansen, lørdag eftermiddag vinderne af årets to kulturpriser i Svendborg Kommune.

Kulturelle initiativtagere, musiske multitalenter, en anerkendt forfatter, en kunstnerspire og en engageret kulturaktør – rækken af nominerede til henholdsvis Ungdomstalentprisen og Kulturprisen var også i år overvældende, når det gælder både kreativt potentiale og kunstnerisk mangfoldighed, sagde Bruno Hansen, der inden selve afsløringen hyldede John Newmann, der med Den Internationale Klovnefestival, i år var nomineret til Den Fynske Kulturpris 2012.

Ungdomstalentprisen gik til Katrine Hoffmeyer, 21 år, student fra Svendborg Gymnasium og nu studerende på Berlins Kunstakademi.

Efter studentereksamen i 2010 tog Katrine til Berlin, hvor hun i 2 år arbejdede på et grafisk værksted i Kreuzberg – Berlins kulturelle smeltedigel - en slags kulturel centrifuge med unge mennesker og mange nationaliteter. Katrines mor har kunnet fortælle, at Katrine altid har været god til at fordybe sig og være opslugt af et kunstnerisk flow, hvor hun glemmer tid og rum, og hun fortæller også, at omgivelser altid har troet, at det skulle være i musikken, Katrine ville udfolde sig, da hun i mange år har spillet både klaver og saxofon, ligesom studieretningen på Svendborg Gymnasium var musiklinjen. I foråret 2010 deltog hun imidlertid i en grafik-workshop på gymnasiet, og her udfoldede et talent og lidenskab for grafikken, så man kan sige, hun her ramte sin kunstneriske åre.

Dette resulterede i, at hun i sommer søgte kunstakademi-optagelse, og faktisk blev optaget både i Berlin og i Glasgow, og det endda med tilbud om at starte direkte på 2. årgang, og som Bruno Hansen udtrykte det:

- Det siger noget om ens kvalifikationer, når man kan springe 1. årgang over: Vi finder da også, at netop du har det ekstraordinære talent, der gør, at vi her i dag giver dig Ungdomstalentprisen 2012, og det skal sluttelig være mit håb, at vi på et tidspunkt får mulighed for at se dig og din kunst her i Svendborg.

Kulturprisen gik til Helle Wisbech, daglig leder af Kunstbygningen SAK.

Udvalgsformand Bruno Hansen begrundede valget af Helle Wisbech med hendes evne til, siden hun kom til i 2009, at have skabt et engagement og udvikling omkring SAK, så vi nu også i Svendborg oplever store, ambitiøse kunstudstillinger af høj kvalitet, som eksempelvis Theodor Bork og Peter Brandes.

Om valget af Helle Wisbech lød det videre, at hun er visionær, ambitiøs, nysgerrig, åben, og har stor faglig og personlig tyngde, som hele Svendborgs kulturliv nyder godt, da hun er en person, der i den grad tænker ud af boksen og samarbejder på tværs af kunstarter, ligesom hun er en god netværker og respekteret for sin faglighed også udenfor kommunens grænser, sagde Bruno Hansen og sluttede:

- Du er en usædvanlig engageret og dygtig kulturaktør, du får ting til at gro, går ikke efter det letteste, men det bedste – det der rykker og er med til at sætte Svendborg på Danmarkskortet.