Kurdere generobrer to byer fra islamister

For tredje dag i træk har USA angrebet islamister fra Islamisk Stat i det nordlige Irak, og kurdiske styrker siger, det er lykkes dem at generobre to byer.

Den amerikanske hærledelse oplyser, at angrebene var rettet mod mål ikke langt fra den kurdiske by Erbil.

En talsmand for den kurdiske peshmerga-styrke fortæller, at det for første gang efter de amerikanske bombardementer er lykkedes at genindtage to byer.

- Peshmerga har befriet Makhmur og Gwer, siger han og tilføjer, at "amerikansk luftstøtte hjalp til".

De amerikanske angreb blev udført fra droner og kampfly, og de havde til formål at beskytte de kurdiske peshmerga-soldater, som har gjort front mod de fremstormende islamister ikke lang fra Erbil, lyder det i en erklæring fra USA's hær.

I byen Erbil ligger et amerikansk konsulat med et stort antal medarbejdere. Præsident Barack Obama har sagt, at så længe amerikanske statsborgeres liv er i fare, vil USA fortsætte med at angribe Islamisk Stat, der har udråbt et kalifat i dele af Irak og Syrien.

Men kendere af regionen siger, at USA er mindst lige så opsat på at støtte kurderne i kampen mod islamisterne. USA ser de tre kurdiske provinser i nord som den eneste tilbageværende del af Irak, hvor der er et funktionelt styre.

Lørdag bekræftede Obama, at den amerikanske luftoffensiv kan stå på i længere tid.

Han understregede, at de irakiske politikere hurtigt er nødt til at enes om en bred regering, der giver plads til alle religiøse og etniske grupper.

Den nuværende premierminister, shiamuslimen Nuri al-Malaki, som USA ønsker fjernet, beskyldes for at marginalisere landets sunnimuslimer og drive dem i armene på Islamisk Stat.

Men det har lange udsigter med at få dannet en ny regering. Søndag måtte de irakiske parlamentarikere trods internationalt pres opgive at blive enige om en ny premierminister, og de har udsat spørgsmålet til den 19. august.

Maliki selv agter ikke at træde tilbage.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip