Kurdere har succes med forsvar af Kobani efter luftangreb

Den kurdiske milits, der forsvarer den syriske grænseby Kobani mod jihadister i Islamisk Stat (IS), siger, at den har vundet terræn efter amerikansk-ledede luftbombardementer i området.

- Det er lykkedes for folkemilitsen at fordrive jihadisterne fra områder i øst og sydvest, siger den kurdiske aktivist Farhad Schami til det tyske nyhedsbureau dpa.

Ifølge oplysninger fra overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder blev der onsdag mindst gennemført seks luftangreb mod IS-stillinger ved Kobani, mens der mandag og tirsdag blev udført 21 luftangreb i nærheden af den vigtige grænseby tæt på Tyrkiet.

Den amerikanske centralkommando har også sagt, at det ser ud til, at bombardementerne bremser jihadisternes fremrykning i og omkring Kobani.

- Indikationerne er, at luftangrebene har bremset Isil (også kendt som IS, red.) omkring Kobani, skriver centralkommandoen i en erklæring.

Trods den kurdiske modstand har jihadisterne fra Islamisk Stat indtaget omkring halvdelen af Kobani.

I midten af september indledte IS en offensiv mod Kobani, og hidtil er over 500 mennesker blevet dræbt, mens omkring 200.000 i området er flygtet over grænsen til Tyrkiet.

Jihadisterne har erobret store landområder, siden Islamisk Stat i juni udråbte et kalifat, der strækker sig over dele af Irak og Syrien. Blandt andet kontrollerer IS omkring 85 procent af Anbar-provinsen i Irak, der ligger mellem hovedstaden Bagdad og grænsen til Syrien.

Den kurdiske milits har tætte bånd til Kurdistans Arbejderparti, PKK, og situationen i Kobani har skabt meget stærke spændinger i Tyrkiet mellem myndighederne og det kurdiske mindretal.

En leder af det forbudte PKK, som har stået i spidsen for et væbnet separatistisk oprør i det sydøstlige Tyrkiet, advarede i weekenden om, at partiet har kaldt alle krigere hjem og måske vil genoptage angreb mod den tyrkiske stat.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip