Kurdere stopper IS nær grænsen til Tyrkiet

Syriske kurdere har stoppet jihadister fra Islamisk Stat (IS) i et overvejende kurdisk område nær grænsen til Tyrkiet, siger en talsmand for den vigtigste kurdiske gruppe under våben.

- Hårde kampe fortsætter lige nu, men den fremrykning, som Islamisk Stat havde øst for Kobani, er blevet standset, siger en talsmand, Redur Xelil, fra den kurdiske gruppe YPG over Skype.

Han siger, at de kampe, der stadig er i gang, er nogle af de hårdeste, siden IS begyndte offensiven ved Kobani torsdag. Byen er også kendt under sit arabiske navn, Ayn al-Arab.

Overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder siger, at Islamisk Stat ikke har gjort nævneværdige fremskridt i de seneste 24 timer.

Ifølge gruppen er der modstridende rapporter om, hvor langt Islamisk Stat står fra Kobani. Nogle siger, at IS er 20-30 kilometer væk, mens andre siger, at de kun er godt 10 kilometer fra byen.

Over 130.000 syriske kurdere er flygtet over grænsen til Tyrkiet på flugt fra de fremrykkende jihadister i Islamisk Stat, oplyser den tyrkiske vicepremierminister, Numan Kurtulmus.

- Antallet af syrere, der er kommet over grænsen, har overskredet 130.000, siger han til journalister i Ankara og advarer om, at tallet efter al sandsynlighed vil stige.

BBC rapporterer om sammenstød mellem kurdere og tyrkisk grænsepoliti.

Siden fredag har de mange tusinde mennesker krydset den 30 kilometer lange grænsestrækning til nabolandet, vurderer FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR.De civile kurdere frygter ifølge eget udsagn en massakre i Kobane.

Islamisk Stat har de seneste måneder erobret store dele af Irak og det nordlige Syrien.

Mindst 100 landsbyer på den syriske side af grænsen er blevet evakueret af kurdiske styrker, siden de militantes blodige fremfærd tog fart i sidste uge.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip