Kurderne bliver igen en del af Iraks regering

Kurdiske ministre, som under Iraks tidligere premierminister Nuri al-Maliki valgte at trække sig ud af regeringen, har besluttet at vende tilbage.

- Jeg er tilbage i Bagdad som udenrigsminister, siger Hoshyar Zebari, der sammen med de øvrige kurdiske ministre suspenderede deres deltagelse i regeringen.

De var vrede over, at Maliki beskyldte dem for at skjule terrorister i de nordlige kurdiske provinser, efter den radikale milits, der kalder sig Islamisk Stat, i juni stormede ind i Irak fra Syrien og bemægtigede sig store dele af det nordlige og vestlige Irak.

Zebari opfordrer den øvrige verden til at støtte Irak i kampen mod Islamisk Stat.

Han kalder de radikale islamister for en trussel mod verden, ikke bare de etniske mindretal i Irak, som er blevet dræbt af Islamisk Stat under deres fremmarch i den nordlige del af landet.

Islamisterne har truet med at dræbe kristne og det andet lille mindretal yazidierne, hvis de ikke konverterer til islam.

Onsdag offentliggjorde Islamisk Stat en video, som, den hævder, viser halshugningen af den amerikanske journalist James Foley, der blev bortført i Syrien i 2012.

Islamisk Stat oplyser også, at gruppen desuden holder Steven Sotloff, en anden amerikansk journalist, til fange, og at den amerikanske præsident, Barack Obama, kan afgøre hans skæbne.

- Denne amerikanske statsborgers liv, Obama, afhænger af din næste beslutning, siger en maskeret mand i videoen.

Obama valgte tidligere på måneden at sætte amerikanske kampfly ind mod de islamistiske oprørere i det nordlige Irak og at støtte de irakiske kurdere militært.

Frankrigs præsident, François Hollande, siger onsdag i et interview til avisen Le Monde, at han snart vil foreslår, at der afholdes en international konference om Irak og måder til at bekæmpe Islamisk Stat.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip