Kurderne i Irak kan få britisk våbenhjælp

Skrevet af admin

15/08/2014

Mest læste i dag

Den britiske regering er parat til at levere våben til de kurdiske styrker, som i det nordlige Irak kæmper mod Islamisk Stat (IS).

Det siger en talsmand for den britiske premierminister, David Cameron, torsdag.

Styrker fra den kurdiske hær har i flere uger været involveret i kampe med krigere fra den ekstreme bevægelse.

USA besluttede i sidste uge at yde luftstøtte til kurderne, og amerikanske kampfly har gennemført enkelte angreb mod Islamisk Stat, som de seneste måneder har vundet terræn i området og indtaget flere byer.

- Hvis en anmodning fra kurderne kom, så ville det være noget, vi positivt ville overveje, lyder det fra Camerons talsmand om eventuelle britiske forsyninger af våben.

Udenrigsminister Philip Hammond vil fredag orientere sine kolleger i EU om, at Storbritannien nu er parat til at tilslutte sig Frankrigs beslutning om at bistå kurderne militært. Briterne har tidligere antydet, at de kun var indstillet på at fragte våben til kurderne på vegne af andre EU-lande ifølge The Guardian.

Beslutningen om eventuelle direkte våbenforsyninger, der er truffet af David Cameron og vicepremierminister Nick Clegg, bliver hilst velkommen af kurderne.

- Vi værdsætter den britiske beslutning om at forsyne os med de effektive våben, vi har efterspurgt, siger Masrour Barzani, leder af sikkerhedsrådet i den kurdiske region i Nordirak.

Rådet bad tidligere på ugen Storbritannien om at støtte op bag kampen mod IS.

Regeringskilder i London siger, at Storbritannien ikke er ved at bevæge sig i retning af direkte militær intervention i Irak. Briterne ventes i første omgang at forsyne den kurdiske hær med højteknologisk udstyr som for eksempel natbriller.

De kurdiske styrker er udstyret med våben fra det tidligere Sovjetunionen, men Storbritannien vil levere både våben og ammunition, hvis det ønskes, skriver The Guardian.

/ritzau/AFP