Kurdisk leder besøger oliebyen Kirkuk efter overtagelse

Præsidenten i det irakiske Kurdistan, Massoud Barzani, besøgte torsdag oliebyen Kirkuk for første gang, siden styrker fra den autonome region vandt fuld kontrol over byen.

Barzani inspicerede under besøget de kurdiske styrker, der er rykket ind på baser, som den irakiske hær forlod for to uger siden.

Situationen omkring Kirkuk har i den seneste tid ændret sig radikalt. Det skyldes, at de fem millioner kurdere i det nordlige Irak tidligere i denne måned vandt kontrol over oliebyen, da det irakiske militær flygtede fra militante oprørere fra Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (Isil).

Kurderne har længe drømt om at tage Kirkuk - en by med enorme oliereserver lige uden for den autonome region. Byen kan indbringe dem langt større formuer, end politisk indflydelse i Bagdad nogensinde vil kunne give dem.

Men den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, forsøger at overtale lederne i det olierige irakiske Kurdistan til at støtte Bagdad i kampen mod sunnimuslimske militante, hvis fremfærd truer med at splitte landet.

Det sker, samtidig med at det første hold af i alt 300 amerikanske militærrådgivere har indledt deres arbejde i Bagdad, hvor de skal assistere og vejlede de irakiske styrker.

- Vi står overfor en ny virkelighed og et nyt Irak, sagde Barzani som indledning på mødet med Kerry tidligere på ugen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip