Kurdisk leder vil holde folkeafstemning om statsdannelse

Præsidenten for det kurdiske selvstyre i Irak, Massud Barzani, siger, at "tiden er kommet" for landets kurdere til at stemme om en selvstændig kurdisk statsdannelse.

- Omstændighederne er, nu til at folket kan træffe en beslutning om dets fremtid gennem en folkeafstemning, oplyser regionspræsidenten i en erklæring onsdag ifølge AFP.

- Denne folkeafstemning vil ikke nødvendigvis føre til en øjeblikkelig statsdannelse, men er snarere en tilkendegivelse af, hvad befolkningen i Kurdistan mener om fremtiden, uddyber Barzani, som er blevet på præsidentposten, selv om hans embedsperiode er udløbet.

Iraks regering er imod en kurdisk statsdannelse, og økonomiske udfordringer vil sandsynligvis blive det største benspænd for kurdisk uafhængighed.

Især kan den olierige provins Kirkuk, hvor kurdiske peshmerga-krigere holder til, blive et stridspunkt på grund af sine naturressourcer.

Kurdistan har selvstændigt eksporteret olie via Tyrkiet fra fire nordlige provinser, siden en aftale om deling af olieindtægter mellem regionen og den irakiske regering faldt til jorden sidste år.

Både Bagdad og Kurdistan står over for en økonomisk krise som følge af de faldende oliepriser.

Kurderne har dog ikke samme adgang til lån og obligationsmarkeder, som den irakiske regering har, for at holde sig økonomisk oven vande.

Der har tidligere været tilløb til en selvstændig kurdisk statsdannelse med henholdsvis Sèvres-traktaten i 1920, der siden blev forkastet, og umiddelbart efter Anden Verdenskrig.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip