Kurdisk regering: IS har brugt klorgas som våben i Irak

Den semiautonome Kurdistans Regionale Regering i Irak oplyser lørdag, at den har bevis for, at gruppen Islamisk Stat (IS) har benyttet klorgas som et kemisk våben mod kurdiske peshmerga-styrker, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den kurdiske regions sikkerhedsråd siger i en erklæring til Reuters, at peshmergaer har taget prøver af jord og tøj, efter at et selvmordsbombeangreb blev udført af Islamisk Stat i det nordlige Irak i januar.

Sikkerhedsrådet siger, at laboratorieanalyser viser, at "prøverne indeholder klor i niveauer, der tyder på, at stoffet har været brugt i våbenform".

Det har ifølge Reuters ikke været muligt at skaffe en uafhængig bekræftelse af den kurdiske påstand.

Klorgas er et kvælningsmiddel, og dets brug som kemisk våben går tilbage til Anden Verdenskrig. Det blev forbudt i Den Kemiske Våbenkonvention fra 1997.

I erklæringen hedder det, at analysen er udført af et laboratorium, der er EU-godkendt, efter at jord- og tøjprøverne var sendt af Kurdistans Regionale Regering til et partnerland i den amerikansk ledede koalition, som bekæmper IS-militante i Syrien og Irak.

En kilde i Kurdistans Sikkerhedsråd afviste at identificere laboratoriet over for Reuters.

Selvmordsbilbomben, der blev bragt til sprængning 23. januar på en motorvej mellem Mosul og den syriske grænse, hvor peshmergastyrker var ved at forberede forsvarsstillinger efter en to-dages offensiv, hedder det i erklæringen.

Den kurdiske kilde siger, at peshmergastyrken affyrede en raket mod den bombearmerede bil. Bilbomben eksploderede, inden den nåede sit tiltænkte mål.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip