Kurdisk styrke på vej til Kobani for at kæmpe mod IS

Svært bevæbnede kurdiske peshmerga krigere fra Irak var sent tirsdag på vej til den syriske grænseby Kobani for at støtte byens lokale milits i kampen mod Islamisk Stat (IS).

I Tyrkiet står mange kurdere parat til at hylde styrken, når den kører gennem en del af landet for at komme til Kobani.

Militære køretøjer læsset med våben kørte mod Kobani fra en base i den regionale kurdiske hovedstad Erbil sent på dagen.

- Op mod 40 køretøjer med 80 krigere, maskinpistoler og artilleri skulle køre til Kobani, siger en kurdisk officer.

I kolonnen var der to kanoner og et antal camouflerede lastvogne, hvoraf nogle transportrede raketstyr.

- Yderligere 72 peshmergakrigere vil flyve til Tyrkiet tidligt onsdag, siger den kurdiske officer.

Tusindvis af euforiske kurdere i Tyrkiet er parate til at hylde peshmerga-styrken på dens rute mod Kobani, siger en AFP-fotograf.

Amerikanske krigsfly har bombet Islamisk Stats stillinger ved Kobani i flere uger, men den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, har sagt, at luftangreb alene ikke er nok til at stoppe den yderliggående islamistiske milits.

Tyrkiet har været tøvende over at slutte sig til den amerikansk-ledede koalition, som vil nedkæmpe Islamisk Stat.

Men efter pres fra dets allierede har præsident Recep Tayyip Erdogan givet grønt lys for, at en gruppe peshmergakrigere fra Irak kan tage til Kobani via Tyrkiet.

Tyrkiet har forbudt mange kurdere, der er flygtet fra Kobani og over på den anden side af grænsen til Tyrkiet, at vende tilbage og deltage i kampen mod Islamisk Stat.

Det forbudte tyrkisk-kurdiske parti PKK og dets milits har relationer til kurdiske grupper i både Irak og Syrien, hvilket anses for at være en hovedårsag til Tyrkiets tøven i kampen mod Islamisk Stat.

Kobani har været omringet af enheder fra Islamisk Stat i over en måned, og kampen for at redde byen har fået stor symbolsk betydning for den amerikansk-ledede koalitions strategi.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip